Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева потвърди по време на парламентарния контрол за заявен интерес към "Бургаски корабостроителници" АД.

Сред основите проблеми на дружеството са високата задлъжнялост и проблем, свързан с Подробен устройствен план, който налага създаването на общински пътища в рамките на територията на функционалността на дружеството, обясни вицепремиерът.

Държава не може да се в казуса с дружеството, защото от една страна държавните помощи са забранени, а от друга страна тече процедура за публична продан. „Имаме обществено разбиране и консенсус, че трябва да се запази основната дейност на това предприятие”, заяви вицепремиерът.

Ако се измени и се върне старият план, тогава ще бъде възможно дружеството да бъде продадено на стратегически инвеститор. „Има интерес за това, аз също съм се срещала с потенциален инвеститор за дружеството, но се посочва като проблем планът”, обясни Бобева.

Въпросът защо е променен планът и защо ще има общински улици в територията, където е нормално да се преместват суровини и готовите кораби, е от компетентността на местната власт в Бургас, посочи вицепремиерът.