Към момента здравен риск за населението в Хасково не съществува. Това заяви пред депутатите в парламента служебният вицепремиер по социални политики и служебен министър на здравеопазването Илко Семерджиев, цитиран от БГНЕС.

„Към момента не намираме, че има даден риск за водата в Хасково. Но трябва да минат всички проби, които са дадени за биологични изследвания, а времето за това е между 2 и 3 месеца оптимално. Рисковете ще бъдат по-конкретно докладвани след около месец и половина-два месеца“, заяви Илко Семерджиев.

Към момента здравен риск не съществува, оценките след получаване на окончателните резултати от изследванията ще бъдат направени достатъчно бързо и ще бъдат съобщени на обществеността, увери служебният вицепремиер и министър на здравеопазването.

За 2015 г. няма установено наличие на завишен уран и алфа активност, става ясно от цитиран днес официален документ.

Семерджиев даде посочи, че според РЗИ-Пловдив за 2012 г. няма отклонения в питейна вода за Хасково за уран и алфа активност. През 2012 г. нивата на уран в питейната вода са били под нормата 0,005 на литра. През 2014 г. нивата са били 0,001 под допустимата дозата от 0,03.

Той поясни, че доставянето на питейна вода чрез водоноски се извършва от помпена станция Войводово. От друга страна РЗИ Хасково осъществява контрол и на водата, доставяна чрез водоноски.

Семерджиев обясни, че се изготвя и междинен доклад относно създадената ситуация, който ще съдържа конкретни препоръки за засилване на проверките и контрола на водоизточниците, особено в близост до закрити уранови мини.

От своя страна Елена Йончева от БСП, която е инициатор на изслушването заяви, че предното правителство на ГЕРБ и по-специално министърът на здравеопазването Петър Москов, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на околната среда и водите Ивелина Василева носят вина за настоящата ситуация.

„Три поредни години МОСВ установява несъответствие с нормативните изисквания на качеството на водата. Две поредни години се отчита завишение на урана. „Какви мерки е предприело МЗ и РЗИ – Хасково за тези три години?“, попита Йончева, като думите й предизвикаха скандал в пленарната зала.

В отговор Василева подчерта, че никой не бяха от отговорност и посочи, че компетентните органи си вършат работата.