Служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев излезе с пространно изложение за състоянието на Изпълнителната агенция по лекарствата. В позицията, разпространена от пресцентъра на МЗ, се твърди, че структурата, отговаряща за издаване на разрешения, регистрация и контрол на медикаментите у нас е „функционално приватизирана” от нейния председател доц. Асена Стоименова.

Именно след сигнал на Стоименова Семерджиев получи обвинение за оказване на натиск. Според прокуратурата той поискал в ИАЛ за зам.-председател да бъде назначено конкретно лице, което притежава фирми в здравната сфера и така е в явен конфликт на интереси. Стоименова отказала, при което Семерджиев й заявил: „Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща“.

Пред държавното обвинение Семерджиев се е възползвал от правото си да не дава обяснения, но днешната му позиция е трета за последните 3 дни.

В нея се посочва, че законовите промени през последните години са довели до това, че Изпълнителната агенция по лекарствата е започнала да изпълнява функциите на държавна комисия. Такъв тип структури са колективни органи, в които решенията не се вземат еднолично.

„Фактическата обстановка в ИАЛ показва, че свръхконцентрацията на власт в едно лице, което години наред не желае да назначи свой заместник в разрез с Устройствения правилник на агенцията, не само че се е превърнала във фактор за еднолично и незаконосъобразно управление, но също и за отказ да докладва и да се съобразява с висшестоящ орган на власт, какъвто се явява министърът на здравеопазването”, смята Семерджиев.

Според него „функционалната приватизация” на ИАЛ и пълната й безконтролност са довели до „множеството неблагоприятни ефекти върху здравната система като цяло и лекарствената политика в частност”. Той вижда „своеобразен картел на нерегламентирана власт” в действията на фармацевтични асоциации, фирми и други подконтролни субекти, които той определя като натиск.

Илко Семерджиев не пропуска да отбележи, че доц. Стоименова и друг път се е обръщала към прокуратурата в опит „да търси „спасение” от работодателя си”.

„Зная, че бръкнах в гнездото на осите и реакцията не закъсня. Готов съм в съда, ако въобще се стигне до там, да представя факти и доказателства, които ще разтърсят не само българското общество”, заканва се министърът.