"Това е седмата среща с вас в рамките на Комисията по граждански свободи, в която Вие говорите едни и същи неща. Има ясни и точни технически критерии за присъединяване към Шенген. И въпреки всичко се оказа, че две държави са поставени пред скоба, в едни други условия, в които правилата за прилагане на Шенгенското пространство не важат".

Така българският депутат Илияна Йотова разкритикува еврокомисаря по вътрешни работи Сесилия Малстрьом по време на дебат, организиран от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента, посветен на състоянието на Шенгенското пространство.

Йотова също изрази негодувание поради факта, че ЕК продължава да налага на България и Румъния мониторинг чрез Механизма за сътрудничество и проверка, въпреки уверението на комисаря, че ЕК е "отхвърлила всички връзки между Механизма за сътрудничество и проверка и Шенген". Комисар Малстрьом поддържа позицията, че "Механизмът полезен по много начини, но няма нищо общо с Шенген", припомнят от пресофиса на Йотова.

Българският евродепутат изрази съжаление, че Сесилия Малстрьом не е присъствала на дебата за бъдещето на Механизма в Страсбург, и допълни, че той "се превръща в удобна патерица за държави членки, които решават вътрешнополитическите си проблеми с България и Румъния, и сочат този механизъм като аргумент за неприемането ни в Шенген". С тези думи Йотова визира становищата на някои страни, че са необходими поне два последователни положителни доклада за да дадат зелена светлина за членство на София и Букурещ.

По време на изслушването Ирландското председателство в лицето на министър Алън Шатър обоснова пропадналото присъединяване на България и Румъния с мнението на "държави членки, които настояваха за допълнителен напредък по въпроси, които са известни - организираната престъпност, корупцията и независимостта на съдебната система".