Констатациите в доклада на Европейската комисия са ясни за всички български граждани, от тях обаче отдавна няма полза, те по-скоро пречат. Това обяви в предаването „120 минути” евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова.

Според нея с докладите България се поставя в неравностойно положение спрямо другите държави от ЕС, които също имат проблеми с корупцията, то помагат страната ни да бъде сочена с пръст и да ни отказват прием в Шенген.

Йотова напомни, че позицията на българските евродепутати е да се премахне мониторинга върху страната ни и когато не спазваме директивите, да бъдем наказвани като всички останали страни от Евросъюза – чрез дела в съда на ЕС и спиране на средства.

Според Данаил Кирилов от ГЕРБ, председател на парламентарната правна комисия, последният доклад ще доведе до ефект и вече има ефект. Той определи документа като обективен, прецизен и балансиран.

Кирилов уточни, че позицията на депутатите в българския парламент също е за спиране на мониторинга върху България от ЕК.

Той уточни, че поисканата от депутати оставка на Висшия съдебен съвет (ВСС) е политически акт. Безспорно парламентът не може да иска оставката на ВСС, признава депутатът.