Речта на Ахмед Доган беше правилно разбрана, но всички изгодно развиха други тези. На Борисов домашното за Нова година е да направи точните сметки кое ще му отнеме повече електорат – дали ако получи подкрепата на ДПС  в един кабинет на малцинството или Патриотите излязат от властта и заемат позиция на опозиция. Такъв анализ направи Илхан Андай на речта на почетния председател на ДПС.

По думите му, ако премиерът прецени, че Патриотите няма да му откъснат проценти може да е склонен през 2018 г. да направи ново правителство с подкрепата на ДПС.  

Два са начините да се атакува ДПС – да влезе във властта и да почувства ползата от властта. Другият начин е да направиш алтернатива на ДПС с подкрепа на Турция - това и направиха, но се провалиха, посочи той.

По повод бежанския поток Андай обясни, че вече войната е свършила и всички, които са искали да заминат към Западна Европа са го направили. „Оградата ни е по-сигурна, а Борисов направи много Ердоган да не пуска бежанци към нас, въпреки че инкасира електорални нагласи и загуби някой друг процент заради доброто отношение към Турция. Ние продължаваме пък да връщаме гюленисти, за което ни благодарят”, посочи той.

По думите му не се дава официална информация за това, но на форум правосъдният им министър изредил няколко държави и казал, че повечето съседки на Турция помагат да се върнат такива хора.

Андай посочи, че каналджии ползват Марица за влизане в Гърция.