Лютви Местан не беше махнат от лидерския пост в ДПС и от партията заради декларацията за сваления руски самолет, той беше махнат за цялостно творчество. Това обяви в предаването „Лице в лице” Илхан Андай, журналистът, който пръв разкри, че на новогодишно тържество Ахмед Доган е детронирал Местан.

По информация на Андай доган е разбрал какво са си говорили на 15 декември Местан и турският премиер Ахмет Давутоглу и това е предизвикало последвалите действия.

Според журналиста Местан вече си има партия но се мисли за името. Турският президент Реджеп Ердоган ще го подкрепи, а партията ще разчита на ромски вот и на гласовете на изселническите организации в Турция, смята Андай. Тези организации обаче традиционно гласуват за опозиционни на Ердоган партии в Турция, предупреди журналистът.

„На хоризонта има един сблъсък: Доган – Ердоган, другите са като малки облачета. Той скоро ще даде жертви”, обяви Илхан Андай.

Той смята, че Корман Исмаилов за първи път е показал зъби на Анкара от Народна партия „Свобода и достойнство” на Касим Дал, защото ревнува, че сега формацията на Местан ще заеме мястото на неговата партия.