„За съжаление, министърът (Сергей Игнатов – бел. ред.) не ме чу, когато му казах в петък, че въобще думата корупция, не мога да я чувам, а камо ли да ми се говори от учени на площада. Помолих го да направи необходимите промени в този фонд. Той реши - да ме убеждава в обратното”. Така премиерът Бойко Борисов обясни уволнението на образователния министър, ден след като от пресцентъра на кабинета съобщиха лаконично за освобождаването му заради „откритите нередности във Фонд „Научни изследвания” (ФНИ).

В понеделник с приета оставка се оказа управителят на фонда Христо Петров. Днес изразявайки надежда същото да направи и председателят на борда (проф. Рангел Гюров – бел. ред.), Борисов обяви начало на реконструкцията на образователното министерство и ФНИ.

„Затова всички (днес да се надяваме, че и председателят на борда на фонда да си е дал оставка) ще си отидат. Ще сложим нови хора, които да могат с българските учени, да седнат и да използват парите, за да правят наука. Убеден съм, че в тази седмица и в следващата, да се надяваме, че наново ще конструираме това министерство, а съответно и този фонд”, каза премиерът.

По-рано финансовият министър Симеон Дянков заяви пред журналисти, че ще предложи фондът да бъде преобразуван в дирекция към министерството на образованието и така министърът да има пряк контрол върху него. Вицепремиерът уточни, че установените 60 пропуска в него са административни и заложени в Закона за научни изследвания от 2003 година. Нямало злоупотреби в обществените поръчки.

На среща с представители на американския бизнес Борисов доразгърна темата за българските учени, поставяйки под съмнение качествата на част от тях. „Не можеш да кажеш – аз съм много добър учен, страшно съм умен, страшно много съм направил, и да взимаш 250 лв. заплата, и никой да не те е потърсил, ако си толкова добър”, каза премиерът.