Победата на радикалната левица в Гърция може да вдъхнови появата на подобна антисистемна формация и в България, а това би ударило по БСП. Към момента от успехите на СИРИЗА у нас се облагодетелства „Атака”. Това становище изказва Институтът за дясна политика в месечния си доклад.

„Много от тезите на Сидеров съвпадат с тези на СИРИЗА. Особено по оста на противопоставянето между ЕС и Русия. По всяка вероятност Сидеров ще засили още повече антиевропейското си говорене и ще го гарнира с още по-голяма доза крайно лява реторика”, посочват от ИДП.

Според тях, фигурата на Волен Сидеров е „добре позната и дори овехтяла”, но победата на СИРИЗА със сигурност ще даде основания за мобилизация на твърдия електорат на „Атака”. Като възможна посока за развитие, от института посочват създаването на нова крайно лява коалиция с участието на националистите.

„Към този момент БСП е поставена в менгеме между антисистемния пример на гръцката СИРИЗА и консервативния характер на собствения си електорат”, подчертават от ИДП, като в доклада си те подчертават, че гръцки политически сценарий би „изял” Столетницата.

Като основни проблеми на БСП са изведени липсата на политическа фигура, която да промени консервативния облик на партията, нуждата от оздравяване на структурите и „висящият” лидерски въпрос, който може да доведе до тежки сътресения.

ДПС и Местан са в глух коловоз

ИДП посочват, че с проваления вот на недоверие срещу кабинета, се е доказало, че ДПС е в тежка политическа изолация даже в рамките на опозицията.

„С непрестанното си говорене и нереалистични прогнози и действия, самият Местан продължава да обезценява влиянието на партията. В този смисъл не е далеч времето, когато заради тактическите и стратегическите грешки на Местан, напрежението в редиците на ДПС може да достигне до степен на открит разговор за промяна лидерството и посоката, в която се движи партията”, пишат от ИДП.

На този фон от института виждат обръщане на политическото говорене на движението в посока на ромската общност. Според анализаторите, това е по-скоро опасно за ДПС: „Сериозен е въпросът доколко твърдият електорат на движението, който е консервативен по своя характер, ще приеме все по-ултралибералното и проромско говорене на Местан. Трябва да се има предвид факта, че в последните години ДПС устойчиво губи част от вота на българските турци и мюсюлмани, като го компенсира с гласове от махалите с ромско население”.

Всичко в управлението е стабилно, освен РБ

В анализа на ИДП се посочва, че на фона на сложните вътрешно и външнополитически събития, „състоящото се от четири партии управляващо мнозинство изживява процес на стабилизация след първоначалния шок от влизането във властта”.

По отношение на ГЕРБ, основен акцент в доклада е широко рекламираната програма за саниране, която „може да се превърне и в най-ефективното предизборно послание на най-голямата партия в управляващата коалиция”, но при проблеми може да се отрази на кандидат-кметовете от партията на Борисов.

ИДП са на мнение, че Патриотичният фронт е излязъл от първоначалната си криза и след напускането на Велизар Енчев, скандалите са стихнали. „Формацията има сложната роля да балансира антисистемните настроения на електората си с подкрепата за правителството”, пишат от ИДП и подчертават, че ако патриотите може да имат далеч по-дълъг живот в този си вид, отколкото се е предполагало по-рано.

„АБВ се превръща в мост за консервативен електорат от ляво вдясно”, е изведено като вътрешно заглавие в доклада, като от института изразяват мнение, че формацията излъчва стабилност, а действията на Ивайло Калфин като социален министър са успешни.

„В перспектива АБВ все повече ще се превръща в мост, който ще води хора, до момента населявали лявото политическо пространство, но с консервативно-патриотични разбирания, към дясно консервативния спектър”, пишат от ИДП.

Анализаторите за пореден път изразяват значително по-големи резерви към политическото бъдеще на Реформаторския блок.

„Ако партиите от блока се регистрират поотделно за местния вот през есента на 2015 година, то съдбата на формацията в този й вид след изборите ще бъде крайно неясна и заобиколена от рискове.”, смятат от ИДП.

Според тях формацията „не е в състояние да формулира перспективи за съществуването си след края на настоящото управление.”