Премиерът Пламен Орешарски даде заявка да остане на власт и от Брюксел. „Ще продължа да работя, докато имам подкрепата на Народното събрание,” декларира министър-председателят, цитиран от БТА.

Той направи този коментар преди да влезе на заседание на президенти, премиери и вицепремиери от Партията на европейските социалисти (ПЕС).

По повод присъствието на националистическата партия „Атака” в парламента и лидера й Волен Сидеров начело на парламентарната етична комисия, на което в Брюксел не се гледа с добро око, Орешарски заяви, че ще представи ситуацията пред европейските партньори като „политическа грешка, която не е повод за оставка”.

Преди дни при първото си посещение в Брюксел на Орешарски му се наложи да обяснява друго скандално назначение - на Делян Пеевски за председател на ДАНС, провокирало поредица от нестихващи граждански протести. То бе сред основните аргументи на Европейската комисия да остави механизма за наблюдение на България и след срока, в който мониторинга трябваше да бъде вдигнат.

В края на тази седмица Пламен Орешарски ще участва в редовния Европейски Съвет, на който лидерите на 27-те ще ускорят отпускането на средства по програмата за младежка заетост. Фондът е от 6 млрд. евро от които България ще получи 100 милиона.

В навечерието на Съвета Европейският парламент даде зелена светлина на оспорваните съкращения по бюджета до края на десетилетието, което разблокира ситуацията по плащанията за програмите от догодина.

Съветът се провежда независимо, че служителите на европейските институции стачкуват против орязването на техни компенсации.

На него Пламен Орешарски дебютира като премиер. Той е третият правителствен лидер, представляващ страната ни на европейския форум от началото на годината и даде заявка да продължи с участията си тъй опроверга появили се версии и интепретации около евентуална оставка.

Българският министър-председател коментира и вчерашното решение за прекратяване на проекта „Набуко". „Би било по-добре развитието на този проект да продължи. От всички страни по този проект България е най-близо до трасето на Трансатлантическия газопровод (ТАП), преминаващ през Гърция,” посочи Орешарски.