ГЕРБ сигнализира за евентуален конфликт на интереси при министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева. Причината - нейният съпруг бил председател на асоциацията на всички черноморски концесионери.

„Инспекциите и контролът върху морските плажове бяха много важен приоритет по време на управлението на ГЕРБ. Именно поради реализирани множество проверки, и установени пропуски, бяха прекратени няколко концесионни договори, и договори за наем. Предстоят около 20 договора за управление и стопанисване на морски плажове, да бъдат проверени в следващите седмици и месеци. Това, което видяхме, като обявени политика от МРР през последните дни, е, че те не приемат политиката за отдаване под наем на морски плажове, а договорът трябва да бъде само за концесия. Отново влизаме в хипотезата за евентуалния конфликт на интереси”, посочи на пресконференция Лиляна Павлова.

По думите й наскоро била променена и Наредбата за водно спасяване - именно по искане и с писмо от председателя на асоциацията на концесионерите по Черноморието. Той искал да бъдат облекчени условията на концесионерите, затова, че те стопанисват морските плажове.

„Това, което е пожелал бившият съпруг на министър Терзиева, е нагледно отразено в наредбата. Това е притеснително за нас и се надяваме, че компетентните органи ще обърнат внимание на тези хватки. Защото преди всичко това правителство стана известно с безпринципните си назначения, освен роднински назначения, виждаме тотален конфликт на интереси във всички нива”, заяви още Павлова.

МРР: Министър Терзиева не е в конфликт на интереси

Последва отговор от регионалното ведомство, според който неговият началник не е в конфликт на интереси. Ето и пълния текст на прессъобщението:

"В Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси са уредени хипотезите, при които лице, заемащо публична длъжност е в конфликт на интереси. Това е по повод разпространена информация относно предположението за наличие на конфликт на интереси на министъра на регионалното развитие. По отношение на министър Десислава Терзиева не е налице нито една от предвидените хипотези.

Г-жа Терзиева не е нито съпруга, нито се намира във фактическо съжителство или в роднинска връзка с лице, което да поставя министъра в икономическа или политическа зависимост. Не са налице предпоставки от никакъв характер, които да пораждат съмнения в нейната безпристрастност и обективност".