Още един депутат е подал заявление за напускане на парламентарната група на ГЕРБ. Това е Светлин Танчев, избран от София област, обяви председателят на Народното събрание Михаил Миков от парламентарната трибуна.

По думите на Миков, Танчев е изявил желание да стане независим народен представител.

35-годишният народен представител от Ихтиман е вторият депутат, който напуска групата на ГЕРБ в парламента след Георги Марков от Свищов. Марков стана независим преди седмица.

Сега парламентарната група на опозицията остава с 95 членове.

Депутатът Георги Марков, който първи напусна групата на ГЕРБ, обяви че недоволните в партията са поне 10-15 народни представители и може да формират нова група. Той сподели, че не е изненадан от напускането на Танчев, но не е наясно с мотивите му и смята да се срещне с него днес. Марков и Танчев не се познават.

„Колегата Танчев не е изразявал до този момент никакви различни мнение или съмнения, че неправилно действа нашата група и не мога да кажа какви са били неговите мотиви”, коментира новината зам.-председателят на групата Димитър Главчев.

„Въобще не трябва да имате някакви колебания, каквито нямаме и ние. Групата на ГЕРБ е стабилна”, декларира той.

„Мисля, че е крайно време е ние вече да започнем да задаваме въпроси дали не е нормално, когато някой реши, че не е съгласен с нещо, първо да го заявява на глас и след като не е съгласен, да напуска и парламента. Това е най-нормалният жест, който би следвал от такова нещо”, каза още Главчев.

Коментарът на лидера на партията Бойко Борисов, който все още е на посещение в Израел, дойде в профила му във Фейсбук. „Пожелавам успех в новото политическо поприще на напусналите депутати. За радост това са процеси, които очистват партията и дават шанс на младите, амбициозните и интелигентните хора да станат част от нас. Аз обикалям страна и за мое щастие срещам точно такива сред стотиците новопостъпили членове на ГЕРБ”, констатира председателят на партията.

„Случващото се още веднъж ми затвърждава извода, че и изпълнителната комисия, и ръководните структури в ГЕРБ трябва да бъдат обновени с нови лица и доказани експерти и професионалисти с модерна визия за управлението на страната, което ще предложа на конференцията през февруари”, уверява Бойко Борисов.

„Напускането на депутати от парламентарни групи не е новост, случвало се е на всички партии и във всички парламенти. Винаги за това са били обвинявани управляващите, ние ще направим изключение и ще търсим вината в себе си по начина на издигане и утвърждаване на кандидат-депутат. Нека сега Станишев, Местан и Сидеров да продължат да говорят така, както обвиняваха управляващите за предишните напуснали”, заявява още Борисов в профила си в социалната мрежа с препратка към коментарите за разпадането на парламентарната група на „Атака” в 41-то Народно събрание.

„Без наша намеса”

Напускането на Светлин Танчев предизвика и реакция от страна управляващото мнозинство в лицето на депутата от ДПС Четин Казак. „От наша страна няма никаква намеса и никакво участие в тези процеси”, декларира той. „Втори случай – това показва тенденция, показва явно някакви назрели процеси”, продължи Казак, за когото напускането на Танчев било изненада.

Народният представител не изрази категорична позиция за очакванията дали Светлин Танчев ще гласува в полза на мнозинството. „Всеки народен представител сам ще прецени своето поведение. За нас е важно и заслужава внимание фактът, че за толкова кратък период от време втори народен представител от ГЕРБ напуска парламентарната група. Явно имат основание и причини за това”, подчерта Четин Казак.

„ГЕРБ беше партия на властта. Тя беше създадена около властта, експлоатирайки максимално инструментите на властта и сега, в условията на опозиция, явно започват да текат процеси и центробежни сили да вземат връх”, обясни още депутатът от ДПС и не скри, че очаква парламентарната група на ГЕРБ да намалее още.