Върховна административна прокуратура протестира пред Административен съд София – град решението на Комисията за енергийно и водно регулиране, с което цената на водата в София скочи с 18% малко след изборите.

Според ВАП енергийният регулатор е действал незаконосъобразно, защото не е определил самостоятелно норма на възвръщаемост на инвестицията, а вместо това е приел директно 17-те процента от концесионния договор между общината и „Софийска вода”.

„Налице е противоречие на мотиви (по същество приравнено на липса на такива), тъй като от една страна се приема, че е налице законов ред за определяне на нормата на възвръщаемост на собствения капитал, а от друга, този ред не се спазва с аргумент, че в договор е налице клауза, която „пречи“ на приложението на закона”, пишат от прокуратурата и отбелязват, че КЕВР, вместо да регулира цените на ВиК услугата, работи за създаване за изпълнение на договора на дружеството.

"Проверяваме и решението на КЕВР за цената на газа – законосъобразно ли е това решение", каза заместник-главният прокурор и административен ръководител на ВАП Ася Петрова, цитирана от БГНЕС. По думите й не е ясно защо КЕВР преди година е обявила, че клаузата от концесионния договор е незадължителна, а сега е решила обратното.

От прокуратурата са изискали административната преписка от комисията. „Предстои произнасяне и преценка за това дали има основание, според нас да протестирането на това решение пред административния съд ”, съобщи тя.

Срокът за протестиране на административния акт е 30-дневен. „Така че в рамките на срока ще се произнесем - това най-общо казано, а иначе буквално в рамките дни”, посочи Петрова.

Поскъпването на водата в София, което е само първото от серия ценови скокове в цялата страна, дойде на фона на нови и значително по-солени цени на природния газ и топлата вода. Срещу КЕВР бяха организирани протести с обвинения, че регулаторът обслужва интересите на монополистите и освен това под политически натиск е чакал провеждането на изборите.

По отношение на цената на водата основна критика беше именно, че регулаторът е приел нормата за възвращаемост на инвестициите, записана в концесионния договор.

Председателят на комисията Иван Иванов категорично отрече цените и влизането им в сила да се определят по задкулисен начин.