България е в безпрецедентна политическа, парламентарна и правителствена криза, която неминуемо поражда и социална такава. Това се казва в декларация на Изпълнителния съвет на КТ "Подкрепа" след направен подробен анализ на политическата и социалната ситуация в страната.

Според организацията, правителството трябва да подаде оставка най-късно до края на другата седмица, за да бъдат насрочени предсрочни парламентарни избори, съобразени с бюджетната процедура за следващата година.

КТ „Подкрепа” декларира, че има готовност да организира и подкрепи различни граждански и синдикални прояви в защита на трудещите се. Възможните поводи: „ежедневното задълбочаване на проблемите на държавата, които създават условия за остро социално напрежение, както и наличието на множество трудови и осигурителни проблеми в редица фирми и дейности”.

Преди броени дни организацията подкрепи правителството заради спорните действия на властта и ДКЕВР.

Конфронтация на задкулисието

„Моралният дефицит на доверие и авторитет в парламентарните политически сили е видим и непоправим в мандата на 42-то Народно събрание. Политиците водят яростни, индивидуални и групови войни, от които ясно личи, че последна грижа за тях са реалните и задълбочаващи се проблеми на българското население”, пишат синдикалистите.

Според тях политиците причиняват нестабилност и конфликти между обществените групи, в институциите няма и минимално доверие, а администрацията е парализирана.

„От друга страна, свидетели сме и на яростна конфронтация в задкулисието, генерирана през 24-те години мъчителен преход, довел до безпрецедентно обедняване, грабеж, криминализация, непозната в нашата история, безперспективност, морален и духовен упадък, прогонващ от страната най-вече младите и интелигентни българи”, констатират от КТ „Подкрепа”.

Синдикалистите предупреждават, че политиците подхранват етническо напрежение, което някои тласкат към превръщане в етнически конфликт.

За нова Конституция

„България жизнено се нуждае от нов обществен договор с особен акцент върху гражданските и трудовите права, изборите, съдебната система, обществения контрол, местната власт”, пишат от КТ „Подкрепа”.

Организацията за пореден път припомня позицията си, че „целият преход бе опорочен и извратен като процес, поради реализирането му в условията на настоящата Конституция, която бе резултат от едни дълбоко нечестни избори, вътрешни предателства и задкулисни съглашателства на част от тогавашните лидери на СДС през 1990 г.”.

В позицията си синдикалистите критикуват неяснотите в основния закон (тълкуван над 70 пъти и ремонтирар 4 пъти за 15 години), разминаванията му с европейското право и създаваното от него напрежение.