И новият Висш съдебен съвет ще бъде обект на натиск, като твърденията, че процедурата по избора му е опорочена са именно с цел нагнетяване на напрежението около кадровия орган. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” председателят на етичната комисия в прокурорската колегия на ВСС Ясен Тодоров.

За първи път парламентарната квота се избира с мнозинство от две трети, което предполага консенсус и разбирателство, подчерта той. „Тези кандидатури бяха представените преди 3 месеца. Всеки, който се е интересувал от тази процедура, е имал възможността да прецени”, посочи още Тодоров, който обаче не отговори дали при изслушванията е имало възможност да се задават въпроси от гражданските организации, свързани с качествата на кандидатите – критика, която отправи Калин Калпакчиев от критичното малцинство в съвета.

Тодоров отбеляза, че този път квотата на НС в съвета (равна по брой на кадровиците, издигнати с гласуване от съдии и прокурори в страната – б.р.) отговаря на съотношението на парламентарните сили, докато през 2007 г. имало „един списък 11 души, гласувани анблок” и все от управляващото по онова време мнозинство.

Кадровикът е на мнение, че по време на мандата си той и колегите му са успели да подобрят условията на труд на магистратите, като заплатите са се вдигнали с 24%. „Медийният натиск върху работата на ВСС беше огромен. ВСС беше критикуван заради определени кадрови решения, които не се харесват на определен кръг медии”, заяви Ясен Тодоров.

Той атакува Калин Калпакчиев, който в „Тази неделя” обвини мнозинството във ВСС, че във връзка със „силните на деня”: „Калпакчиев беше сниман с министъра на правосъдието Христо Иванов (разпространеният от булевардни медии кадър е без дата и може да е от преди влизането в политиката на Иванов – б.р.) и не крие близостта си с тази формация. Всеки магистрат има право да общува с широк кръг хора, но не трябва това общуване да влияе на интегритета му.

Според Тодоров Калпакчиев „лети на крилете на популизма” с твърдението, че мнозинството във ВСС си е гласувало огромни бонуси за след края на мандата. „Лично аз няма да получа. Подал съм си молба да се върна на работа там, където съм работил. Не съм излязъл да бия тъпана за това нещо. За разлика от Калпакчиев не съм взел нито лев от проекти, той ще вземе в рамите на 50 000”, заяви членът на ВСС.