По-опасното от измамите тип „Александър/Спас” е, че у нас има хора, които се представят за политици, за лидери на общественото мнение, целият разговор за ляво и дясно в България също е подмяна на реалността. Това смята лидерът на „Да, България” Христо Иванов.

„В българския контекст и дясното, и лявото са от този тип измами – като понятия са толкова изхабени, че не носят особена описателна стойност. Отказваме да боравим с тях, защото смятаме, че те просто не казват нищо, а маскират реалности. Като казваш „ляво” и „дясно”, това значи някакво противоречие, а, когато погледнем какво се случва в парламента, те са заедно. Като вдигнеш чаршафа отдолу винаги е Пеевски, без значение дали отгоре пише с големи букви „ляво” или „дясно”, подчерта той в студиото на „120 минути”.

Във връзка със съвместните действия на „Да, България”, ДСБ, „Зелените”, ДЕОС, БЗНС, Иванов беше категоричен, че целта е не поредно обединение заради „организационните бюрократични действия”, а работа в преследване на конкретни каузи. „Подменяме политиката с някакви апаратни движения, които може би са интересни на някаква група хора, които се надяват с тези движения да си задвижат кариерите”, отговори той на пореден въпрос за формата, в който ще бъдат преследвани тези каузи.

Според него не може да се твърди със сигурност, че общо явяване на парламентарните избори е щяло да вкара политическите сили в Народното събрание. По думите му сега трябва да се говори не просто за десница, а за цялостно демократично пространство.

Целта: „Заедно да превърнем следващите избори, европейските, в референдум за това дали българските граждани са готови да търпят страната полека да се изплъзва от сърцевината на европейския проект към една периферия, която тепърва се формира и която няма да е много уютна за нас”.

Христо Иванов формира така сегашния български модел: концентрация на еднолична власт, разрушаване на независимостта на съда, ерозия на независимостта на медиите и частна собственост, която значи все по-малко.

Той е скептичен по отношение на закона „Магнитски” в САЩ и приложението му за случая КТБ, по думите му това развитие е част от „играта” на Цветан Василев. „Случилото се в КТБ би могло да бъде осветлено по един адекватен начин само от българските държавни институции, които си вършат работата. Ние, за съжаление, нямаме такива”, подчерта Иванов.

Според него прокуратурата трябва да предложи сделка на Цветан Василев, за да може след това с помощта на неговите показания да накаже политиците, които са направили възможна КТБ и продължават да бъдат част от подобни схеми и след удара по банкера.