Докладът на еврокомисията беше наврян в ъгъла с общото усилие на управляващите на настоящото ръководство  на ЕК. Те се отказаха да стимулират реформите у нас, може би са загубили вяра. С всичките си проблеми Европа е доволна една страна да си стои в кьошето. Така Христо Иванов, лидер на „Да, България” коментира мониторинговия доклад за страната, оповестен миналата седмица.

По думите му той е написан щадящо и изпълнява политическа поръчка. „При желанието на Юнкер това да е позитивен доклад, това не се получи. В него няма резултати и накрая има едно изречение, че нито един от показателите не е удовлетворен, това е погром”, посочи бившият правосъден министър.

Преди дни десни формации създадоха инициатива „Български манифест за Европа”. Иванов обясни, че партиите са обединени от виждането, че българската демокрация е атакувана, а държавата е завладяна от модел на управление, олицетворен от Бойко Борисов и Делян Пеевски.

„България губи своята посока и трябва да я върнем. Това е експертен тим, който да произведе визия за България и мястото й в Европа”, обясни той.

Иванов уточни, че не се създава ново име на нова формация, а това е експертен екип, който да произведе визия за Европа.