Обявените намерения на властта за създаване на антикорупционен орган няма да доведат до по-добри резултати в борбата с подкупните политици, но ще дадат на задкулисието още възможности за удари по всеки, който не приема сегашния модел на управление на България. Това е мнението на лидера на „Да, България” Христо Иванов.

Той подчерта, че основният антикорупционен орган в една държава е прокуратурата, а все още се заобикаля темата за нейната реформа.

„Изграждат се едни институции, които са второ поколение „бухалки” – корупционният орган ще е засилена комисия „Златанов” (по фамилията на бившият председател на Комисията за конфликт на интереси, станал известен с тефтерчето, в което се твърди, че има инструкции към него за политически атаки – б.р.) (…) Виждаме изграждането на този специализиран съд, който все повече прилича на извънреден (…) Тези инструменти съвсем скоро ще влязат в действие, очаквам последващи атаки срещу свободата на медиите, срещу свободната стопанска инициатива”, прогнозира бившият правосъден министър в студиото на „Лице в лице”.

В тази посока е „законът за вторично разграбване на КТБ”, предложен от група депутати, сред които – Делян Пеевски. „Очевидно е, че тук се прави опит да се маскира поредна атака срещу „Дунарит”, „Петрол” и няколко хотела, които се опаковат като грижа за обществения интерес (…) Няма нито един параграф, който да разкрива повече информация за КТБ”, смята Иванов.

Според него сегашният управленски модел лишава България от бъдеще и Бюджет 2018 е израз именно на това как „миналото изяжда бъдещето”.

„Да, България” и още няколко партии в център-дясно обединяват усилията си, за да бъдат алтернатива. Сред тях обаче не е СДС. „За никого не затваряме вратата, но е много важно да разбираме, че имаме конкретна политическа оферта към български граждани. С хора, които едновременно обслужват модела и започват да говорят опозиционно звучащи фрази няма да ни се получи”, заяви Христо Иванов.