Движение "България на гражданите" /ДБГ/ не смята, че може да си сътрудничи с ДПС или с части от него.

От партията на Меглена Кунева припомниха за сериозни разминавания с движението по важни закони в Народното събрание - като пенсионните вноски, антикорупционния закон, първоначалния вариант на промените в Конституцията, президентското вето върху закона за военно разузнаване, обясни на пресконференция заместник-председателят Димитър Делчев.

Партиите у нас в голямата си част продължават да бъдат силно повлияни от личността, която ги е създала, да са еднолични. Стана ясно, че ДПС има един лидер и това е Ахмед Доган, коментира и председателят на ДБГ Меглена Кунева. По думите й това не е модерна политика и не може да функционира и да работи по нормален начин.

Много игра се включи в политиката, това, с което трябва да се заемем, е да изграждаме своята база сред хората, които искат да са част от промяната на страната, смята вицепремиерът.

Против съм да се слагат етикети на политици от други политици кой е десен и кой не, посочи още Меглена Кунева. Така тя отговори дали възприема заявката на Местан за дясна политическа ориентация. Но добави, че все пак кой как ще гласува в НС е лично решение.

Като подчерта за пореден път, че РБ е добре да върви към единен субект, Меглена Кунева изрази надежда ДБГ и Реформаторският блок да могат да имат демократичен начин на вземане на решение, а не еднолично. И поясни, че това минава през възстановяване функциите на органите в коалицията и запълване на пукнатините на доверие между партньорите.

Кунева намира за странно единият съпредседател на ПГ на РБ да бъде в опозиция на управлението, в което самият Блок участва, а другият да го подкрепя. Тя призова към разум и съобразяване с реалната политика Печално е, ако видя двойно третиране по отношение на двамата съпредседатели на ПГ на РБ. Цялата репутация на Найден Зеленогорски е вложена в РБ, не ми харесва да бъде оставен да се оправдава защо подкрепя правителството и затова, че иска да свърши нещо, заяви вицепремиерът, цитирана от БТА.

Акцентът в анекса към споразумението с ГЕРБ е върху ускоряването на реформите - образование, правосъдие, администрация, както и отчетност по конкретните действия в отделните ведомства.

Утре на заседание на ПГ на РБ ще стане ясно колко депутати ще го подкрепят. Засега подписи са сложили 13 народни избраници от Блока, документът е изпратен и на всички министри, излъчени от Реформаторите.