В редица министерства регистрираме предложения, които са заведени официално и са се превърнали в част от официалния документооборот на министерствата – предложения от партийните структури на ГЕРБ, подпечатани с печата на партията. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан.

„Има предложения, подписани от областен управител и областен координатор на ГЕРБ еди кой си предлага за шеф на РЗОК еди кого си. Върху подписа с реквизит областен управител и областен координатор на ГЕРБ стои партийният печат. Случаят не е единичен, това е масова практика – и в Министерство на здравеопазването, и в Министерство на труда и социалната политика. Зад предложението стои приложено протоколно решение от заседание на общинските структури и на областната структура на партията”, добави Местан.

По думите му проверка показала, че въпросните партийни предложения са били уважени от съответните министри на 100% - без изключения. „За място, което се заема с конкурс, има предварително протоколирано предложение на партийната структура, изпратено до министъра, заведено в деловодството и след провеждането на конкурса предложените лица печелят безусловно конкурсите”, подчерта още Лютви Местан.

Според него става въпрос за стотици или хиляди случаи. „Там, където кандидатът е „калинка” и не отговаря на условията, тотално са прибягвали до друг трик – лицето се назначава като временно изпълняващ длъжността на намалено работно време от 7 часа. С този проблем трябва да се ангажира 42-ото Народно събрание, защото ще стане ясно, че ако има политическа сила, която няма правото да използва израза „политическа репресия”, това е ГЕРБ, защото ГЕРБ е символ на политическата репресия”, заяви още лидерът на ДПС, допълвайки, че и по този въпрос е нужна анкетна комисия.

По темата с демонстрациите в сряда, Местан коментира, че немалка част от спонтанно протестиращите не искат ГЕРБ да яхне протеста им, „защото този протест престава да бъде техен”.

„Вчера стана ясно, че гражданският характер на протестите се трансформира в определено политически. Определени политици излизат при предварително подготвени агитки, които застават до протеста с претенцията, че са част от него. ГЕРБ е част от първопричините, които породиха системния и интензивен характер на протеста на гражданите”, заяви той.

По думите му обществото е освободено от усещането за полицейщината. „Правителството на Орешарски е антипод на силовото управление на ГЕРБ. Това е правителство с различен манталитет, което показа, че може да работи отворено за граждански контрол”.