Репресиите и наличието на лагери като този в Белене не трябва да стават причина да зачеркнем комунизма. Тази позиция изрази лидерът на „Атака” Волен Сидеров в студиото на „Лице в лице”.

Той наблегна на социалните теми, като с несвойствено нежелание отговаряше на въпроси, свързани с традиционния дразнител за партията – ДПС.

Сидеров отрече политическата сила да е направила остър ляв завой преди предсрочните избори за сметка на традиционната националистическа реторика. Той подчерта, че сред 20 принципа, заложени при създаването на „Атака” са били социалното пазарно стопанство, ревизия на криминалната приватизация и промяна на статута на България, която е била „колонизирана държава”.

По думите му през комунизма сектори като индустрията и здравеопазването са били работещи, но страната ни е тръгнала по „тотално сбъркания път на масовата приватизация”. Волен Сидеров подчерта, че даже в редица западни страни транспортът, комуникациите, водоснабдяването и електроснабдяването са държавни.

„Защо в България всичко това трябва да бъде дадено на чужди фирми, те да изнасят печалбата и да казваме, че няма пари за пенсии?”, запита той. Според него няма причина токът да поскъпва и е нужно само да се развалят договорите с американските ТЕЦ-ове и ВЕИ-тата, за да се стабилизира системата.

В отговор на въпрос дали държавата може да бъде добър стопанин, след като много от подопечните й предприятия в момента са в тежко състояние, Сидеров заяви, че има компании като БДЖ и военните заводи, които се водят към фалит и приватизация на безценица.

„Аз не искам нищо друго, искам да направим едно преосмисляне на грешките, които допуснахме. Какво пречи да се каже: „Грешен път хванахме, дайте да го изправим”, запита националистът.

КТБ да раздава безлихвени кредити на селските стопани

Волен Сидеров беше категоричен, че Корпоративна търговска банка не трябва да бъде оставена да фалира: „Трябва да се одържави, да не се приватизира, да бъде първи помощник, да дава безлихвени кредити на селските стопани”.

Според него гарантираните депозити могат да бъдат изплатени, а извършилите нарушения трябва да си поемат отговорността.

„Губещи банки няма, не виждам основание да бъде дадена отново на някой в частни ръце и след 2 години това да се повтори”, подчерта той.

С две думи за ДПС

„ДПС винаги са се стремели да бъдат някакъв турски проводник”, коментира Сидеров във връзка със срещата на Лютви Местан с Реджеп Ердоган. Той допълни, че движението е било „низвергнато” за известно време, като тогава Корман Исмаилов от НПСД е разпространявал снимката си с настоящия президент на южната ни съседка и никой не се е впечатлил от този факт.

„Аз винаги съм следвал това, което е основен проблем за народа – безработица, ниски доходи, невъзможност да се живее. Да, и секциите в Турция са проблем, да и затварянето на границата, да... и срещата на Местан с Ердоган е проблем, но искам да обсъдим и срещите на Борисов с Ердоган”, каза Сидеров.

Копирачи

По отношение на планираната от ББЦ блокада на границата, той каза, че „Атака” преди години е имала подобна акция, но и сега е възможно нейни активисти да се включат, макар в същия ден да е планиран протест пред ДКЕВР в София.

„Има много политици, които ме копират, повтарят това, което правя – Бареков, Борисов. (...) Борисов крадеше идеи, тези, форми на изказ”, коментира Сидеров и напомни, че лидерът на ГЕРБ през 2009 г. е бил враждебно насочен към ЕРП-тата, но след това е променил тона си.

Лидерът на „Атака” заяви, че не вижда причина да подкрепи нов кабинет на ГЕРБ, като вероятно хората на Бойко Борисов са щели „да се съберат” с БСП и ДПС.

По думите му евроизборите са били купени от бившите управляващи, Движението за права и свободи и „България без цензура” и освен това избирателите на „Атака” не припознали вота.