„Има съгласие минималната работна заплата да бъде увеличена на 340 лв. от 1 януари 2014 г.” Това съобщи днес пред журналисти министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Има и идея обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст също да бъде 340 лв. Министърът отбеляза обаче, че преди да се финализира бюджетната процедура не е коректно отделни елементи от нея да бъдат изпреварващо представяни.

Най-ниската заплата, която работодателите могат да плащат по закон остава 310 лева до Нова година. Правителството още не е взело решение за размера след това, но изглежда, че сумата вече е ясна.

Синдикатите, които искаха минималната заплата да нарасне още от утре, обаче настояват да се обяви не само сума, но и формула, по която ще се формира тя. „Да бъде обвързана с определени фактори и да се знае дали ще нарасне с 8, 28 или 38 лева. А не да гледаме тавана и да решаваме - 20 лева”, обясни лидерът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев.

От КНСБ настояват управляващите да заложат и гаранции, че до 1 - 2 години минималната заплата ще стане 50% от средната. „Необлагаемият минимум, който ние искаме трябва да бъде в размера на минималната заплата и да влезе от 1 януари следващата година. Това е най-лесният начин да вдигнем доходите в джоба на всеки. 600-700 милиона ще останат в българите”, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Хипотетично, ако от 1 януари има необлагаем доход, равен на минималната заплата от 340 лева, това би означавало, всеки ще спести от данъци по 34 лева. Правителството обаче засега е категорично, че доходи без данъци няма да има. Работодателите пък предупреждават, че дори и самото увеличение на най-ниската заплата води риск те да не могат да я плащат и да освобождават работници.

Димитър Бранков от Българската стопанска камара обясни, че ефектът на минималната заплата върху заетостта се усеща най-много в отраслите с по-ниско заплащане. „Ефектът е различен за малките и средни предприятия, за услугите, за строителството”, допълни Бранков.

Прогнозата с колко ще бъдат увеличени пенсиите в средата на следващата година, ще е ясна през ноември. А конкретният ръст ще бъде калкулиран през февруари, когато има окончателни данни за ръста на осигурителния доход и на инфлацията.

Увеличението на пенсиите

Ще се прилага т.нар. швейцарско правило при определяне размера на пенсиите. От 1 юли 2014 г. всяка година от тази дата да има осъвременяване на пенсиите с 50 процента от осигурителния доход и 50 процента от инфлацията, посочи Хасан Адемов.

Той поясни, че когато към февруари 2014 г. има окончателни резултати за ръста на осигурителния доход и инфлацията, тогава ще се знае с колко процента ще бъде увеличението.

Министърът отбеляза, че при всички положения във връзка с ниската инфлация се очертава този процент да не бъде достатъчно висок, "колкото ни се иска".

Според Адемов е важно да се съобразим с част от предложенията на Европейската комисия, като едно от тях е ограничаване на ранното пенсиониране.