Правителството на Пламен Орешарски беше свалено от същата олигархия, която се опитва да свали правителството на Бойко Борисов. Това заяви в студиото на „Лице в лице” депутатът на ДПС Хамид Хамид.

„Говорим за олигархията, която организира тези протести (летните от 2013 г. – б.р.) – всички знаем, че не бяха толкова спонтанни, колкото се опитваха да ги изкарат. Всички знаем кой подкрепяше т.нар „Протестна мрежа” и т.нар „умни и красиви”, посочи той и допълни, че става въпрос за същите кръгове, които направили и рокадата „Ирина Бокова – Кристалина Георгиева” в битката за ООН.

Запитан защо тогава ДПС е снело доверието си от правителството на днешния „техен” кандидат-президент Пламен Орешарски, Хамид Хамид обясни: „Оттеглихме подкрепа в името на по-голямата стабилност, за бъдещето на България, но не се случи нищо подобно – вместо стабилност, получихме едно меко казано странно правителство; една деформирана изначално коалиция леви-десни-ултранационалисти. Всеки дърпа чергата, хич не завиждам на премиера, който трябва да работи с тях”.

„От съставянето на това правителство, България върви в изключително грешка посока – посока, в която стъпка по стъпка се отнемат и погазват основни човешки права”, заяви депутатът и изрази мнение, че „предсрочните избори на пролет вече са неизбежни” и това се чува даже и в говоренето на управляващите.

„Това, което се прави с Изборния кодекс, няма да въведе спокойствие, ще създаде още по-голям хаос – както сред избирателите в чужбина и у нас, така и в изборната администрация. Всичко това са последни напъни да бъде спасено това мнозинство, което в края на предната седмица се беше разделило”, коментира още Хамид.

Той подчерта, че в ДПС са разбрали за кандидатурата на Орешарски чак след регистрацията на инициативния му комитет, но сега очаква даже бившият премиер да победи – при това, на първи тур.