За контролирания вот у нас се говори непосредствено преди избори, а той е изключително сложно явление, което иска сериозни и дългосрочни мерки. Следващият парламент би трябвало да приеме поредица от актове, които да затруднят това явление. Това заяви служебният министър на правосъдието Христо Иванов в студиото на „Тази събота”.

По думите му в масивите на всички служби са идентифицирани лицата, които са били въвлечени в контролиран вот. „С тях работим в границите на демократичното законодателство, за да сме сигурни, че в този месец тяхната дейност ще бъде осветлена и затруднена”, заяви Иванов, но допълни, че това няма да спре по-дълбоките форми на явлението.

Христо Иванов подчерта, че съдебната реформа е с ключово значение за подобряване на ситуацията у нас: „трябва да гарантираме, че имаме независим съд, че имаме ефективна прокуратура, която не се подава на политически натиск, че имаме полиция, която е високо мотивирана и професионална и че имаме служби, които се борят ефективно с корупцията”.

По думите му обаче „има сили в България, които не са заинтересовани от сериозната съдебна реформа”.

Министърът защити позицията, че прокуратурата и съда трябва да имат различен модел на управление, като обаче това не означава, че държавното обвинение излиза от съдебната система.

„На фона на целия демократичен опит, който имаме - на злоупотреби с МВР и службите от страна на политическата система, те още веднъж препотвърждава мъдростта на конституционния законодател да остави прокуратурата в съдебната власт”, заяви Иванов, но допълни, че ако съдиите нямат шефове, то прокуратурата е вертикална структура, за да може да се мобилизира в конкретни моменти.

Първо гражданин, после експерт, накрая – министър

Христо Иванов преди дни призна, че е участвал в подготовката на сигнала на „Протестна мрежа” срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков. „Като гражданин, аз съм писал множество сигнали, защото това е наше задължение като граждани. (...) В този случай резултатите се гледат на изхода на съда, а не по първите страници на вестниците”, коментира министърът.

Той подчерта, че професионалната му биография е ясно свързана със съдебната реформа, в момента като министър работи за решаване на проблемите, срещу които е протестирал и след назначаването на редовно правителство ще се върне към работата си.

По повод изказване на главния прокурор Сотир Цацаров, че е необходимо „надскачане на закона” в казуса с КТБ, той каза, че „по-сериозният въпрос е, че всяка институция в държавата трябва да се научи на демократичната игра, да не надскачаме закона. Не само буквата на закона, да не профанираме замисъла на законодателя”.

В същото време Христо Иванов подчерта, че между него и обвинител №1 „няма никакво напрежение”.

Правосъдният министър посочи, че е работил с Висшия съдебен съвет по искането за допълнителни средства за съдилищата, което ще бъда гласувано в МС. Става въпрос за допълнителни 9 млн. лева, както и 200 000 лева за окончателното преместване на Софийски районен съд (най-натовареното съдилище у нас – б.р.) в ремонтираната сграда на ГУСВ.