Партията на Красимира Ковачка (бивша „Лидер”) и „Народен съюз” се скараха публично за постове в парламента. Парламентарната група, влязла в парламента с подкрепата на Николай Бареков и след това отрекла се от него, е пред разпад и е твърде вероятно скоро в НС да има нови 14 независими депутати.

"Народен съюз" обяви, че излиза от обединението заради несъгласувани с партията промени в състава на парламентарните комисии.

Какво се случи

Народните представители приеха предложението на Красимира Ковачка, като в резултат Росен Петров напусна Комисията по вероизповеданията и правата на човека (за да бъде заменен от Румен Йончев), за да влезе в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред (на мястото на Явор Хайтов).

В Комисията за контрол на службите за сигурност бе прието Петър Петров да замени Чавдар Пейчев, който пък отива в Комисията за борба с корупцията на мястото на Георги Ковачев. Красимира Ковачка заменя Стефан Кенов като член на Комисията по труда, социалната и демографската политика. Той пък взема от по-рано споменатия Румен Йончев председателския пост в Комисията по политиката за българите в чужбина.

Йончев обяви, че тези предложения не обсъдени на заседание на парламентарната група. В отговор председателят на групата на БДЦ Красимира Ковачка обясни, че тези решения са приети при спазване на всички правила и принципи на парламентарната практика и с необходимото болшинство в групата.

Независимият депутат Георги Кадиев обвини ГЕРБ, че си създава „изкуствена опозиция”, твърдение, което председателят на ПГ на управляващите Цветан Цветанов категорично отрече.