Депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов смята, че докладът за КТБ, изготвен от „Аликс партнърс”, прилича на „преглед на печата”. По думите му той е направил проверка на договора на Фонда за гарантиране на влогове и фирмата, изготвила доклада.

Караджов поясни, че до момента е прочел една трета от доклада, който е общо 600 страници с много ситен шрифт.

„Когато се зарових във взаимоотношенията на Фонда за гарантиране на влоговете и избора на фирмата изпълнител се оказа, че в заданието има две части. Едната е проучвателна – частта, в която е трябвало да се проследят активите, да се види какво е купувано с парите на банката”, поясни Караджов.

Втората част е с проследяването на тези активи”. По думите на Гроздан Караджов втората част е оставена „неподписана” за когато се изпълни първата. „Тоест, да видим какъв ще е резултатът и ще сключим с вас още един договор”, поясни Караджов.

По думите му „Аликс партнърс” трябва да имат голям интерес от подписване на следващата процедура по проверката, защото обикновено са на процент от възвърнатата сума.

„Начинът, по който е сервиран този доклад с някаква претенция, че това е неговото опубличаване, е абсолютна лъжа”, смята Караджов. По думите му езикът на самия доклад е много труден и доста депутати не биха го разбрали.

„Основните зависимостти в свързаните с КТБ фирми са обяснени в абсолютно нечетими схеми – разделителната способност на принтера не е толкова голяма, за да се различава нещо от този ситен шрифт”, смята Караджов.

Споразумението между репорматори и ГЕРБ

„Към този момент четири от шестте партии на Реформаторския блок няма да подпишат споразумението с ГЕРБ”, каза Караджов.

„Анекса стана декларация, тя се превърна в меморандум. Споразумението прилича на открит чек, предварителен, празен”, смята депутатът.

„Смятам, че ГЕРБ няма да искат да го подпишат. Това е безсмислен документ”, допълни Караджов. По думите му той все още не знае дали СДС ще подпишат споразумението.