Земеделският министър Димитър Греков потвърди желанието на кабинета малките земеделски производители още тази година да получат субсидия от 1250 евро. Вчера на срещата си с медиите лидерът на ДПС Лютви Местан анонсира помощта за дребното земеделие, която ще бъде отпускана без задължението бенефициентите да изпълняват зелените ангажименти по европейските изисквания.

"Това е отдавна желано от нас, за да могат тези дребни производители, които през изминалите години действително са били оставени на "самотек", да получат старт и да не бъдат в графата "малки" производители, а в графата "средни", обясни Греков.

Той уточни, че тези хора са близо 23 на сто от всички земеделски производители и подчерта, че те трябва да получават това доплащане. Министърът добави, че от следващата година ще могат да разчитат и на допълнителни средства, свързани с обвързаната подкрепа, а също така и за сдружаване между земеделски производители. Тази година говорим за първи хектари - до 30 хка или 300 дка, разясни Димитър Греков.

„Всички тези усилия, които правим, са в посока на това българското село да се почувства като селата в ЕС. Моето предложение беше за повече средства за младите фермери, защото румънските ще получават, поне предложението им е такова, 40 000 евро”, подчерта Греков.

Малки стопани с големи проблеми

"Малките стопани имат по-големи проблеми", казва Мехмед, който се занимава с животновъдство от години. Отглежда 20 крави в шуменското село Градище. Инвестира в техника, но с пари назаем.

В подкрепа на най-малките от аграрното ведомство подготвят специален пакет от мерки по Програмата за селските райони. Фермерите ще имат достъп до 80 милиона евро. „Едно малко стопанство на практика ще може да кандидатства да закупи оборудване, необходимо за стопанството - все неща, които са необходими да подобри своята конкурентоспособност и да се модернизира”, смята експертът от МЗХ Владислав Цветанов.

Малките производители ще имат по-бъзр достъп и до европарите за единица площ. Според зърнопроизводителите обаче става въпрос за предизборни маневри и популизъм.

„Не сме против малките. Въпросът е, че трябва да има ясни критерии и правила относно прилагането на тези мерки, тъй като голяма част от тях са в сивия сектор, да не кажа 99 процента. Те не допринасят БВП”, заяви Радослав Христов - зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Според него в момента правителството е намерило начин с европейски средства да купува електорат.

Към този момент обаче не е ясно кога новите мерки ще бъдат достъпни за малките стопанства.