„В новия програмен период ще имаме възможност да усвоим 15 млрд. лв. Средствата са както за директни плащани към фермерите, така и за развитие на селските ни райони”. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на дискусията „Справедливото разплащане на евросубсидиите в селското стопанство според традициите на България“, съобщи МЗХ.

Министърът уточни, че за директни плащания са заложени 10.4 млрд. лв., което е почти двойно повече от сегашния програмен период, а бюджетът на Програмата за развитие на селските райони е увеличен с 400 млн. лв. и достига 4.6 млрд. лв. „Правим всичко възможно тези средства да достигат до фермерите по по-опростен начин”, подчерта министър Греков.

Той припомни, че приоритетите за следващия програмен период са животновъдство, зеленчукопроизводството, трайните насаждения и биоземеделието, за което ще има отделна мярка в ПРСР. Ще бъде обърнато специално внимание на младите фермери. Според министър Греков са необходими промени в подпомагането им, за да се гарантира по-голяма устойчивост на инвестициите. „Възможно е да увеличим както размера на субсидията до 50 000 евро, така и срока за усвояването й до 12 години”, посочи още министърът.

Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова коментира, че в следващия програмен период трябва да има изключително концентрирани интервенции и фокусиране върху икономическия растеж. „Целта е да се инвестира така, че да се доведе до бърз растеж на икономиката и отваряне на нови работни места“, каза тя пред участниците в дискусионния форум.

„Занапред ще се прилага обвързаната подкрепа и насочване на помощ към уязвими сектори като животновъдство, овощарство, зеленчукопроизводство, а помощта ще се предоставя само на активните земеделски производители. Ще се прилага опростена схема за подкрепа на малки ферми, а помощта ще може да се насочи допълнително към малките и средни стопанства чрез прилагането на схема за преразпределително плащане“, допълни вицепремиерът.

Зинаида Златанова подчерта, че новата Общоселскостопанска политика обръща сериозно внимание на младите фермери. „С цел стимулиране навлизането в сектора на млади хора, ще се прилага задължителна схема, по която фермерите на възраст под 40 години ще получават надбавка от 25% от размера на плащането на площ“, съобщи още заместник министър-председателят.

В отговор на въпрос за твърденията на представители на опозицията, че 2014 година ще е нулева за европейско финансиране, вицепремиерът коментира, че това е „гигантска спекулация“. „Двата програмни периода се застъпват и ще продължи приемът на проекти и по стария ред. За новите мерки се прави всичко възможно някои да стартират още в началото на следващата година. Например това ще се случи по оперативните програми „Човешки ресурси“ и „Транспорт“, отбеляза Зинаида Златанова.