Участниците в Гражданския съвет към Реформаторския блок са обединени от желанието да съчетаят политическата воля с експертността. Това заяви журналистът Ралица Ковачева, която се включи в сформираното вчера звено към обединението на седемте партии в блока.

По думите й, членовете на Гражданския съвет вече месец се събират на опознавателни срещи, по време на които разработват принципите на работата си.

Според бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който също влиза в състава на съвета, принципната му основа е ясна. „Това, което обединява всички партии, е ясната разделителна линия между хората, които искат силна държава, и тези, които мафиотска държава”, каза той. „Държавните институции трябва да отговарят на определението за България – демокрация и пазарна икономика”, изтъкна още бившият министър.

Трайков подчерта, че участието в Гражданския съвет не е професия за никой от членовете му. По думите на Ралица Ковачева, членовете са поканени от всички партии и нямат амбиции да преследват политическа кариера.

С уговорката, че Гражданският съвет не може да обявява политическите решения на блока, бившият министър от кабинета „Борисов” коментира, че в ГЕРБ има „свестни хора с десни и леви разбирания, има и такива, които нямат идеология”.

„Предстои да се изгради физиономията на Реформаторския блок, предстои хората да ни опознаят и да ни повярват”, заяви още Ковачева.