Гражданският съвет на Реформаторския блок се обявява решително против кандидата на БСП за президентския пост, който, „заедно с подкрепящата го прокремълска партия”, съдейства за реставрация на тоталитарните модели. Това се посочва в позиция, подписана от Гроздан Караджов, Мартин Димитров, Петър Славов, Иван К. Иванов, д-р Георги Ганев, Стоян Радев, проф.  Михаил Неделчев, Пламен Даракчиев, Евгени Кънев, проф. Тодор Танев, Юлиана Николова, Владимир Стойчев, Валерия Кардашевска, д-р Атанас Славов, Виолета Панайотова и Гергана Николова.

Вчера и ръководствата на участващите във властта партии от Реформаторския блок се обявиха в подкрепа на Цецка Цачева от ГЕРБ, която даже присъстваше на Изпълнителния съвет на дясното обединение. Кандидат-президентът на РБ Трайчо Трайков обаче отказва да застане зад шефката на парламента, която даже го покани да обсъдят различията си на среща.

От Гражданския съвет никъде не споменават името на Цачева, а само препоръчват на Трайков да „отговори на поканата за среща, отправена към него от кандидата, когото българските гласоподаватели посочиха като опонент на БСП в предстоящия балотаж”.

Според ГС, той трябва да изиска публичен ангажимент за радикална съдебна реформа и законови инициативи срещу корупцията и монополите.