Цецка Цачева, Румен Радев, Красимир Каракачанов, Веселин Марешки и Трайчо Трайков – това са петимата кандидати за президент, които според социологическите проучвания имат най-големи шансове да поемат поста след изборите на 6 ноември.

Двамата основни фаворити обаче – кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева и издигнатият от инициативен комитет, но подкрепен от БСП ген. Румен Радевотклониха поканата на bTV да представят своите позиции в най-гледаното телевизионно време.

Още при старта на кандидатпрезидентската кампания Цачева прие да участва в ефира на bTV:

В края на миналата седмица обаче тя заяви, че все още очаква покана, а премиерът Бойко Борисов предложи на шега той да участва в дебата:

Покани до щабовете и на ГЕРБ, и на БСП бяха изпратени (и получени) още на 15 септември, както личи от факсимилетата на обратните разписки по-долу:

Снимка: bTV

Снимка: bTV

Румен Радев пък заяви, че няма да участва в дебата, тъй като Цачева няма да присъства, а и останалите събеседници били част от „съвета на управляващата коалиция”.

Така възможността да убедят избирателите в правотата на своите тези и аргументи ще имат Красимир Каракачанов, Веселин Марешки, Трайчо Трайков и Ивайло Калфин.

Въпреки отказа на Цачева и Радев bTV обещава, че кандидат-президентите на ГЕРБ и БСП ще присъстват на дебата по специален начин.

Дебатът започва на 2 ноември, сряда, веднага след централните новини на bTV в 19 ч. Водещи са Антон Хекимян и Светослав Иванов.

Участниците ще трябва да отговарят на техните въпроси за функциите на президента, за международните отношения и дипломацията, както и на въпроси от сферата на сигурността.

В частта „кръстосан огън” кандидатите ще могат да задават неудобни въпроси на своите опоненти. На финала има „блиц” част – с „да” и „не” те ще отговарят на конкретни въпроси.

Участниците ще отговарят и на Вашите въпроси, зададени на btvnovinite.bg и в страницата ни във „Фейсбук”.

Дебатa между кандидат-президентите, които приеха предизвикателството, може да проследите в ефира на bTV и онлайн на btvnovinite.bg.