Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви, че ще бъде извършена проверка във връзка със случая „Розово”. 17 сирийски бежанци, сред които и малки деца, бяха прокудени от къща, в която живееха под наем, след като местните организираха протест срещу присъствието им.

От думите на Лазаров се разбира, че проверката няма да засяга използването на реч на омразата или завоалирани заплахи за саморазправа, които скандализираха обществото, а ще е насочена изцяло към статута на сирийците, които повечето селяни даже не бяха виждали.

МВР ще установява спазена ли е процедурата за даване на бежански статут на съответните лица; дали те самите са спазили процедурите, които се изискват в съответствие с техния статут и дали местната власт им е издала адресна регистрация, която те са пожелали.

В същото време Светлозар Лазаров посочи, че „едва ли това е най-тактичният вариант да се използва случая и да се коментират теми, свързани с етническата толерантност и етнически чисти градове” и изрази личната си позиция, че „това е нехуманно в съвременните условия”.

Думите на Лазаров противоречат на казаното от неговия началник Цветлин Йовчев по-рано днес. Вътрешният министър беше категоричен, че реакцията срещу бежанците нарушава техните права на постоянно пребиваващи в България.

Според него и местната власт, и влезлите в предизборен режим партии са реагирали неадвактно.

Бити хора по границата?

„Докато съм главен секретар на МВР, няма да допусна незаконно преминаване през границата ни”, категоричен беше Светлозар Лазаров, дни, след като авторитетната организация Human Rights Watch потвърди казваното от български правозащитници месеци наред – че изпратените по границата полицаи използват и груба сила, за да спрат нелегалните имигранти.

Организацията беше синхронно атакувана както от силовия министър Цветлин Йовчев, който нарече твърденията в доклада "лъжи", така и от шефа на агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев, който директно нарече HRW "лъжци и измамници".

Главният секретар на МВР заяви, че често полицейските служители, „охраняващи границата с телата си”, са подложени на обиди. Все пак той посочи, че е готов да разпореди проверка по всички сигнали, свързани с полицейско насилие на браздата.

Лазаров даде и информация за свършеното от подчинените му от началото на годината: задържани са 629 души, от които 525 – на зелена граница, а останалите – на ГКПП-та. Недопуснатите общо в страната ни са 2367 лица. Точно сред тях са тези, които твърдят, че са били обект на побой от страна на полицаите.