„Не съм се родил главен секретар” – такъв коментар направи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в предаването „Тази събота” в коментар на промените в Закона за МВР, приети на първо четене през изминалата седмица.

Освен изваждането на ГДБОП от ДАНС и връщането й в МВР, както и възстановяването на правомощията на президента за назначаване на главния секретар на силовото ведомство и на председателя на ДАНС, промените въведеждат и критерии за длъжността на главния секретар – 10-годишен професионален опит, 5 от които на управленска позиция. Появиха се опасения, че част от промените в закона се правят, за да се отстрани настоящият главен секретар на МВР и за решаване на конкретни кадрови въпроси.

„Времето ще покаже”, бе лаконичният коментар по въпроса на Светлозар Лазаров, който неколкократно подчерта, че не е запознат с вече гласуваните на първо четене промени.

„Когато говорим за МВР, трябва да има ясни послания и политики в някои аспекти. Промените трябва да се приемат с широк консенсус за дълъг период между всички политически партии”, продължи Лазаров философски.

Според него преместването на ГДБОП не е най-важното в промените. „Има по-важни неща, които трябва да излъчва един закон. Той трябва да се отнесе конкретно към истинските рискове пред държавата – миграционен натиск и риск от тероризъм”, изтъкна още главният секретар на МВР.

Сертов не е отвлечен

Първият председател на ДАНС Петко Сертов, който е в неизвестност от 5 декември, не е отвлечен и няма данни да е изчезнал против волята си, посочи Светлозар Лазаров по друга гореща тема в ресора му от последните дни.

„Няма данни да е отвлечен. Не е изчезнал пряко волята си от това което се вижда като визия на съответните записи. Намерили сме още един запис, който ще покажем следващата седмица как е в колата и я управлява сам. Може да се направи съвсем ясен извод, че Сертов не се е крил на гръцката граница”, заяви Лазаров.

Той не беше категоричен, дали МВР може да открие един бивш председател на ДАНС, ако той реши да се скрие от българските власти. „Нека не коментираме лица, които не присъстват, уважавам Сертов, който ми е бил ръководител и не искам да влизам в личния му живот. Не бих се изненадал случая да се касае с лични причини и евентуално с фирмите, които е консултирал”, допълни Лазаров.

Преди седмица работодателят на Петко Сертов Ангел Божилов отрече в предаването „Тази събота” изчезването на бившия шеф на ДАНС да е свързано с компанията му „Обединени енергийни търговци”.

Грешка в технологичния процес

Главният секретар на МВР не разкри повече подробности около взрива в завода за боеприпаси в Мъглиж, при който в петък загина мъж, а две жени бяха тежко ранени. „Причината за Мъглиж трудно може все още да бъде установена обективно. Става дума за грешка в технологичния процес при производство на осветителен факел”, коментира Светлозар Лазаров, като отказа да назове името на убития.

„В конкретния случай действително са извършвани проверки. Октомври е имало проверка, в която са участвали всички институции. Там няма констатирани нередности. Ноември има проверка на КОС. Инспекцията по труда отговаря за производствения процес. Няма как до всеки работник, до всеки служител да има полицай или служител на Инспекцията по труда. Някога имаше развит военно-промишлен комплекс. Като направим връзка между заплащането, квалификациите и позиционирането на българския военен бизнес на пазара, се получава един омагьосан кръг”, заяви още главният секретар на МВР.

„В Мъглиж има производство на фойерверки и бойни патрони. В Горни Лом имаше утилизация на боеприпаси. Става дума за друг процес. Г-н Вучков има много ясна визия как да се предотвратят подобни инциденти. Друг е върпосът дали трябва да внасяме стотици хиляди пехотни мини от Гърция”, заяви още Светлозар Лазаров.

9% спад в битовата престъпност

Около 9% спад на битовата престъпност в сравнение с миналата година, отчете главният секретар на МВР. В същото време нападателят на възрастното семейство от Малорад, който е установен, продължава да се укрива от органите на реда и пострадалите все още чакат справедливост почти година след жестокото нападение.

„Тежко е за пострадалите хора, но това са механизмите – спазваме определени процедури. Вероятно е бил под някаква гаранция, напуснал е страната и сега трябва да харчим парите на българския данъкоплатец, за да го издирваме”, посочи Лазаров.

„Трябва да се прави разлика между престъпленията вследствие на определени политики, гладните хора, които крадат храна и дребни вещи, както и наследствените кражби. Хвърляме ресурс, не си заравяме главата в пясъка. Жандармерията я изкарах от казармите по една единствена причина – за да компенсирам липсата на 1000-1200 полицаи, които са на българската граница”, обясни още Лазаров.

Равносметка

В заключение главният секретар на МВР направи равносметка на отиващата си година. „Имах два тежки момента – опазването на гражданския мир по време на протестите и справянето с миграционния натиск”, заяви той.

Светлозар Лазаров коментира лаконично провалилата се акция в Лясковец, при която загина командосът Емил Шарков. „Аз предложил да си подам оставката. Проверката за действията на главния секретар приключи, стана ясно, че няма грешка на главния секретар”, заяви той.

„Много смърт, много загуби – имахме още няколко колеги, които загинаха по време на работа. И в Горни Лом, и в Мъглиж, и във Варна, и на всички наводнения, беше много тежко”, обобщи Светлозар Лазаров.