Гласуването става задължително, решиха депутатите, като приеха на второ четене промените в Изборния кодекс.

В текста е записано, че гласуването е „изпълнение на гражданския ни дълг“.

След тричасов дебат промените бяха подкрепени от 109 народни представители, „против“ бяха 74, а се въздържаха 10. В полза на задължителния вот гласуваха 72 души от ГЕРБ, двама от Реформаторския блок, 18 души от Патриотичния фронт, седем души от БДЦ и 10 от АБВ.

Снимка: bTV

Очаква се новите правила да влязат в сила за президентския вот наесен.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира: „Днес се занимаваме със себе си и с нещо по-лошо от себе си – занимаваме се по насилствен законодателен път да задължим българските граждани да запълнят огромната пропаст между тях и нас (...) Не мога да приема, да се държим като стара мома, която си търси избиратели с пари по насилствен път“.

От ДПС заявиха, че ще сезират Конституционния съд, защото се нарушават основни права на гражданите. Според депутата Четин Казак решението е противоконституционно, защото няма  как гражданите да бъдат задължени да гласуват.

„Насила хубост не става. Насила не можеш да накараш хората нито да те заобичат, нито да гласуват за теб“, заяви Казак.

Според депутата от БСП Янаки Стоилов е недопустимо Народното събрание да се поставя над българските граждани. „С промяна гласуването да стане задължително парламентът прави опит да обезсмисли в някаква степен избора на гражданите при произнасянето им на референдум“, заяви той, визирайки допитването инициирано от „Шоуто на Слави“.

„Ако мине задължителното гласуване, отвратените хора ще отидат да гласуват и ще гласуват срещу тези политици, които са свикнали да бъдат в този парламент“, заяви пък Искрен Веселинов от Патриотичиня фронт.

Според критиците, задължителния вот е „само на думи“.

Снимка: bTV

Санкцията за негласувалите ще бъде отписване от избирателните списъци. Те ще могат да бъдат добавени, при желание, на следващи избори.

Задължителното гласуване няма да се отнася за референдумите.

Отпада и район Чужбина.

Снимка: bTV

В бюлетините ще бъде въведен и вариант „не подкрепям никого“.

Реформаторският блок настоява гласувалите по този начин да не се взимат под внимание, когато се броят гласовете за преминаването на 4-процентовата бариера.

Те обмислят дали да не бойкотират по-нататъшното гласуване на Изборния кодекс заради задкулисни договорки. От ГЕРБ пък ги обвиниха, че искат да дестабилизират държавата.

Като метафора на случващото се депутати предложиха в Закона да се включи текста от фейлетона „Избирателен кодекс“ на Алеко Константинов: „Три дена преди избора, както и в самия ден на избора, почва се морално влияние върху избирателите и арестуването на разсъждающите. Ако избирателите са заети, полицията се грижи да пусне вместо тях бюлетините в урните“.

Според експерти по изборно законодателство от задължителния вот ще загубят партиите с твърд електорат.

„Няма как в една съвременна европейска държава да бъде като в Алеко-Констатинова България, която между другото е била много свястна, но са били много груби нравите тогава“, коментира математикът проф. Михаил Константинов.

Ефектът в наши дни е избирателите просто да се заинатят и да не ходят до урните.

Междувременно граждани, недоволни от приетите промени в Изборния кодекс, се събраха на протест пред сградата на Народното събрание.