Ще гласуваме там, където сме се регистрирали до 24-ти април тази година. Това решение взе днес Централната избирателна комисия.

Регистрации по постоянен или настоящ адрес след тази дата не дават право нито на глас, нито да бъдеш избиран.

23-годишният Иван Господинов е издигнат за кмет на Хасково от партията на протестърите. Работи като учител в софийско училище и от 4 години не е живял в Хасково, но смята, че има основание да стане кмет.

„Аз не съм избрал някакъв случаен град, Хасково си е моят роден град. Пътувам от време на време, да, не съм тук за постоянно, да, обстоятелствата ми пречат да съм тук за постоянно, не виждам защо трябва да е проблем един човек като мен да се кандидатира за кмет”, казва той.

Официално днес Централната избирателна комисия определи датата, от която важи принципът на уседналост - 6 месеца преди изборите - 24 април е последната дата, в която избиратели и кандидати могат да си сменят регистрациите.

„Законът определя живял, т.е. уседналостта, с регистрацията по постоянен и настоящ адрес, т.е. за да може той да отговаря на критериите за пасивно избирателно право, т.е. да се кандидатира, следва двете адресни регистрации да бъдат в съответната община или населено място”, обясни Александър Андреев от ЦИК.

Чужденците от европейските държави могат да се кандидатират за общински съветници. Ако искат да гласуват за първи път, 40 дни преди изборите трябва да подадат заявление в общината.