Целта беше да го изнервят, вие познавате премиера – той търпи, търпи, търпи, но се е случвало да изпусне някаква реплика. Така ръководителят на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова коментира пред bTV „канонадата” от въпроси за евродоклада и за връзките с Делян Пеевски, която се стовари върху премиера Бойко Борисов на срещата му с българи в Лондон.

Според някои наши сънародници, на събитието действително е имало провокатори, но според други въпросите (които не получиха конкретен отговор) са именно тези, които биха задали и те.

„Малко преди срещата ние имахме информация, че ще се стигне до тази провокация”, заяви Арнаудова, която защити Борисов и в пространна публикация във „Фейсбук”. По думите й „тонът на агресията” бил зададен от жена, която била симпатизант на „Атака”. Арнаудова установила партийната й принадлежност по публикации в социалните мрежи.

„Не може един младеж на 20 да прочете един апотеоз за работата на Ирина Бокова”, подчерта тя.

„Когато задаваш въпрос, обикновено очакваш отговор (...) Тези 10 човека целяха да създадат този хаос, тази говорилня”, каза още тя. По думите й нито Борисов, нито присъстващите министри не са имали шанс да отговорят на въпросите.

Тя коментира, че и организаторите от посолството в Лондон имат вина за случилото се: „Не може да наблъскаш 200 човека, техниката да не работи и да очакваш, че ще има високоинтелектуален диалог”.

„Премиерът прие спокойно нещата, имах притеснение, че ще успеят да го извадят от равновесие”, сподели Севдалина Арнаудова. Тя подчерта, че на подобни срещи премиерът е отговарял на всякакви въпроси.

А Пеевски?

Особено любопитен елемент от разговора в посолството стана въпрос за бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски (за чието влияние „Шпигел” излезе с голяма статия преди дни), в отговор на който премиерът започна да изнася информация за борбата с контрабандата и корупцията.

Арнаудова заяви, че Борисов „поне 10 пъти е отговорил за (връзките си с) Пеевски” и запита водещата Жени Марчева: „Ако ще говорим за хигиена, аз искам да попитам: Вашите собственици как се гледат в огледалото след среща с Делян Пеевски? Или правилата са еднакви за всички, или просто... Какво правим?”.

Според нея премиерът и народният представител последно са били свързани с „един компромат, едно абсолютно неграмотно писмо” от чуждестранна компания, която се оплака, че е била рекетирана от съветник на премиера при опит да придобие „Химко” (купено в последствие от фирмата на Пеевски „НСН Инвестмънт”-б.р.).

Арнаудова се възмути как заговорилата за скритите връзки на магистрати, политици и олигарси съдия Румяна Ченалова е станала символ на борбата за справедливост в съдебната система, при положение, че е подсъдима.

Шефката на правителствената пресслужба запита как на шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов преди не му е пречело да чака пред премиерския кабинет за среща, докато сега е проблем за него. „Целта на този есемес скандал, целта на „Яневагейт” е не да отговаря премиерът, целта е да се въртим около всичко това”, каза Арнаудова.