Управлението на ГЕРБ „изяде” фискалния резерв и провали усилията на три предходни правителства, които се стараеха да го увеличават, заяви бившият депутат от БСП Димчо Михалевски.

В същото време кабинетът „Борисов” е увеличил консолидирания държавен дълг с повече от 2 млрд. лв., подчерта социалистът. Според неговите изчисления в края на мандата на Тройната коалиция фискалният резерв е могъл да покрие 84 % от дълга на държавата, докато сегашния - едва 28%.

„Всеки от нас, от бебетата до възрастните граждани, сме задлъжнели с 575 лв. за този период,” пресметна още Михалевски. „ГЕРБ консумираше активите, които й бяха завещани, и завеща дългове занапред,” констатира той.

Според Димчо Михалевски правителството на Бойко Борисов е източило 920 млн. лв. дивиденти от държавните предприятия, като само от НЕК са били изтеглени над 600 млн. лв. и тя била принудена да вдигне цената на преноса на електроенергията.

„Политиката на ГЕРБ, Дянков и Борисов в крайна сметка доведе до повишението на тока. Цялата им фискална стабилност, заради която хората затягаха колана докрай, ни струва 8,8 млрд. лв.,” заяви още Димчо Михалевски.
Бившият депутат от левицата посочи още, че новите безработни са 400 000 души, а над 50% от хората са били „смачкани” от инфлацията.

„Всъщност ГЕРБ изоставиха хората. А България удари пика и тавана - 49% от българите станаха застрашени от бедност, лошите кредити скочиха и родиха феномена „горящи хора". При този феномен стойността на живота се обезцени и това нещо означава, че сме прекрачили много граници,” каза още Михалевски, като нарече фискалната стабилност „най-голямата лъжа на ГЕРБ”.

Той обвини ГЕРБ в кражба на приходи от бюджета, които изчисли на „минимум 6 млрд. лв.”. „С тези пари можеше да се дадат за пенсии, за хората с увреждания, за майките, за работни места, но за ГЕРБ хората не значеха нищо,” каза още социалистът.