Защо българската прокуратура мълчи по казуса "Петер Хохегер"? С този въпрос ГЕРБ се обърнаха към правораздавателната система и политическите си опоненти, след като в петък лобистът беше осъден на 2 години и половина затвор.

След като австрийски съд призна Хохегер за виновен, че е финансирал предизборна кампания във Виена с фалшиви фактури за фиктивни рекламни и Пи Ар услуги, от ГЕРБ настояха и Българската държава да се самосезира за неговата дейност у нас.

От партията настояват отново да се проучи възложения на Хохегер през мандата на кабинета "Станишев" лобистки договор за създаване на положителен медиен образ на страната ни в Европа.

От БСП се въздържаха от коментар. Моника Йосифова, която беше посочена от ГЕРБ като свързано с австриеца лице, заяви, че тя е инициирала проверка на случая още през март.

„Аз лично съм сезирала прокуратурата във връзка с моята дейност и съм поискала да бъда проверена като подизпълнител на Хохегер”, каза тя.

По време на управленския си мандат през март миналата година ГЕРБ създадоха парламентарна комисия по казуса "Хохегер". Според Йосифова, докладът от нейната дейност така и не е стигнал до прокуратурата.

Договорът с Хохегер беше проверяван и от Сметната палата. Заключенията бяха, че финансовите интереси на правителството не са били защитени достатъчно, но данни за престъпление няма.