ГЕРБ внесоха в деловодството на Народното събрание свой проект за промени в Изборния кодекс.

Депутатът Цецка Цачева и група народни представители дадоха своето предложение с акцент на смесената избирателна система- мажоритарна и пропорционална, като при пропорционалната да има преференция с 5-процентен праг. „ Друго предложение е свързано с облекчени условия за участие в изборите на независимите народни представители – подписи не повече от 1% от имащите право на глас в съответния избирателен район, но не по-малко от 1000 гласа и символична такса от 100 лв.”, обясни Цачева пред медиите.

Законопроектът предвижда още конкретни правила за актуализация на избирателните списъци, които по думите на вносителите да бъдат максимално близки до действителното състояние и движението на гражданите по постоянен и настоящ адрес и да отпаднат спекулациите за „мъртвите души” в списъците, както и да не отпадат субсидиите за извънпарламентарните партии. Последното предложение е част от друг нормаитен акт - Закона за политическите партии. Цачева уточни, че това ще бъде предложено, когато депутатите обсъждат закона между първо и второ четене.

Бившият председател на парламента добави, че предвиждат правила по отношение на ЦИК, най-вече засилване на контролните функции по изработване на изборните книжа, в частност и бюлетините. „Предлагаме за национални избори отпечатването на бюлетините да се случва в печатницата на БНБ”, каза Цачева.

„Както обещахме на нашите избиратели, на българските граждани, на неправителствените организации, всички , които ни потърсиха и изпратиха предложенията си за промяна на Изборния кодекс, днес внесохме Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, в който предлагаме такива промени, които да дадат възможност за по-тясна връзка между избирателите и народните представители, както и за по-широко представителство на българските граждани, за да има съответната избрана институция легитимност”, посочи Цецка Цачева.