Парламентарната група на ГЕРБ внесе вот на недоверие срещу правителството на тема сигурност.

Така партията на Бойко Борисов реализира обявеното преди седмица намерение, продиктувано от „множеството провали” на кабинета „Орешарски” във въпросния сектор. Тогава лидерът на ГЕРБ посочи като основни доводи за вота на недоверие несправянето на властта с два сериозни проблема - се бежанците и незаконните подслувания.

Сред мотивите на вносителите на вота е и несправянето с контрабандата.

Депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков не смята, че вотът на недоверие ще успее, но потвърди намерението на съпартийците си да обяснят на обществото тяхната гледна точка към проблема сигурност в страната.

„На първо място, причината е изцяло дискредитираната реформа на сектор "Сигурност", която трае вече повече от половин година, и която получи граждански вот на недоверие от юни миналата година. Опитът, който, според нас е сполучлив, специалните служби да бъдат подчинени на политически, конюнктурни интереси”, заяви Вучков и добави още към мотивите - "безпощадната битова престъпност, която е породена от редица анемични, безплодни управленски действия".

На пръв поглед аргументите ми звучат като самокритика, каза на свпй ред на брифинг в парламента премиерът Пламен Орешарски. „Взех вота. ще го прочета внимателно. Това не е силна за тях тема”, добави той.

След думите на министър-председателя последва коментар от Димитър Главчев от ГЕРБ . „Въздържам се от изказвания по темата за вътрешна сигурност, доколкото знам Орешарски е специалист по финанси, което напоследък не е толкова сигурно, така че му препоръчва и на него да не се изказва по теми, които не са му специалност, въпреки че все пак е премиер”.

Управляващите от БСП и ДПС пък упрекнаха Борисов, че точно той и Цветанов нямат право да говорят за провали в сектор "Сигурност" - предимно заради обвиненията срещу зам.-председателя на ГЕРБ във връзка с нерегламентирано използване на СРС-та.