ГЕРБ внесе в парламента законопроект за въвеждането на мажоритарен вот при избора на депутати. По този начин управляващите спазиха ангажимента си да превърнат резултата от референдума за промяна в изборните правила в конкретни законови текстове.

„Развили сме уредбата на пълен мажоритарен избор в два тура с абсолютно мнозинство. Предложили сме разделението на територията на страната на 240 едномандатни района, във всеки един от които да се проведе мажоритарен избор в два тура в пълно мнозинство“, обясни Данаил Кирилов от ГЕРБ.

За чужбина ще има активна регистрация, „която да даде точната картина на активните българските избиратели извън страната”.

По думите му ще бъде въведена и субсидията от 1 лв. за партиите.

И да ни бламират, няма да ни бламират

"Обединени патриоти" се обявиха срещу мажоритарния вот. "Tази система е характерна за тоталитарни общества като социалистическа България или комунистически Китай в момента", заяви Искрен Веселинов. Има голяма вероятност и опозицията да гласува "против". Така ГЕРБ и "Воля" имат само 107 депутати и може да не успеят да прокарат текстовете.

Снимка: bTV

Внасянето на законопроекта за въвеждането на мажоритарния вот не е проблем за коалицията и управлението, каза обаче на брифинг в парламента Цветан Цветанов от ГЕРБ.

„Заявили сме категоричната наша политическа позиция. В началото на преговорния процес сме заявили позицията си и пред „Обединени патриоти“. Тук имаме разминаване относно общата ни позиция, но сме постигнали договореност, че при такава ситуация ние внасяме законопроекта и той започва да се гледа в комисиите и търсим набирането на съответната парламентарна подкрепа“, заяви Цветанов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че левицата ще предложи свой вариант за въвеждане на смесена система.

Рутинно в парламента

Днес 20 нови депутати се заклеха на мястото на министри, областни управители и други народни избраници, които заемат постове извън НС.

Освен това бяха сформирани ключовите парламентарни комисии.

Председател на вътрешната, например, стана Цветан Цветанов от ГЕРБ.

Някои депутати влизат в повече от една комисия, напр. Делян Пеевски от ДПС, който ще е в икономическата и в земеделската.

Ще имаме ли по-качествени депутати при мажоритарна система?