Парламентарната група на ГЕРБ внесе текст, с който ще бъде отменена забраната за диво къмпингуване. Тя беше въведена с промени в закона за Черноморието, предложени от Найден Зеленогорски от Реформаторския блок.

Забраната предизвика нови протести под прозорците на властта. През уикенда и премиерът Бойко Борисов каза, че няма нищо против разпъването на палатки и хвърли вината върху Зеленогорски. Борисов нареди на депутатите от ГЕРБ да внесат промени, с които да се отмени забраната за диво къмпингуване.

По-рано днес Зеленогорски предложи едногодишно отлагане на въвеждането на забраната. Това явно няма да се случи.

Снимка: Ладислав Цветков

ОТ ГЕРБ обясниха, че правилата за къмпингуване ще бъдат регламентирани в Закона за туризма, който е на фаза обществено обсъждане. От проекта също ще отпаднат текстовете със забрана за диво къмпингуване, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Следващите 10 дни експерти от Министерството на туризма и еколози ще изработят текстове, които ще регламентират къмпингуването.

„Всички са „за” ред и правила. Дяволът е в детайлите, важно е да обсъдим как това да се случи. Ние сме против тотална забрана”, обяви Ангелкова.

Снимка: Ладислав Цветков

Привържениците на живота на открито категорично отхвърлиха упреците, че цапат.

„Най-малкото замърсяване е от риболовци. Голямата част се изхвърлят от селяните в общините”, коментира Димитър Куманов от Асоциацията на риболовците.

Проблемът в Шабла е решен на местно ниво - обособили са 4 зони за този вид туризъм с минимална такса.

До миналата година жителите на Шабла бяха добрите домакини - с техни данъци почиствахме, посочи кметът Мариян Жечев.

Като представител на изследователите на пещерите професор Петър Берон предложи "да плащаме на законотворците за да не работят"

Министерството на туризма ще изчака с поредните поправки в закона за туризма и първо ще събере идеите на заинтересованите.