БСП успя да събере подписите за вот на недоверие към правителството заради "АЕЦ Белене". След отказа на ДПС да подкрепи социалистите, те намериха съмишленици сред "Атака" и независими депутати.

"Искаме да честитим новото политическо генно инженерство, новата коалиция между Сергей Станишев и Волен Сидеров", заяви в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

От ГЕРБ смятат, че срещу принципната им политика се оформят най-различни коалиции.

"Очевидно няма нужда от архитекти на нови коалиции, достатъчно е да се провежда принципна политика и те сами се организират", заяви заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев. По думите му откакто партия ГЕРБ е на власт, никога не е търсила безпринципни коалиции, а всеки, който е подкрепял решенията й, го е изразявал с гласуване.

От ГЕРБ нарекоха опита за вот на недоверие "жалък" и коментираха, че на т.нар. алтернатива не й достигат осем гласа, за да започне процедурата по вота.

Относно искания от Волен Сидеров референдум за АЕЦ "Белене", от ГЕРБ коментираха, че е най-лесно да прехвърлиш отговорността за стратегически проект на такова допитване.

"Друг е въпросът на кого му стиска да поеме политическата отговорност и да вземе решение", отбеляза Александър Ненков. Според него АЕЦ "Белене" е проект, който няма ясно бъдеще и ясно финансиране и зад който явно стоят нечии лични интереси.

"Очаквах „Атака” да ни подкрепи за вота на недоверие и не виждам нищо притеснително в това, че ще бъдем малцинство", каза председателят на БСП Сергей Станишев.