ГЕРБ твърдо стои зад приемане на антикорупционен закон, това е част от коалиционното споразумение и от ангажимента, който вицепремиерът Меглена Кунева е поела пред Брюксел. Това обясни пред журналисти председателят на ПГ на партията Цветан Цветанов, предаде БТА.

Според него обаче такова законодателство трябва да покрива изцяло обществения интерес и очакванията, да е резултат на голям политическия консенсус, за да бъде гарантирана неговата устойчивост.

По отношение на анонимните сигнали, които предизвикаха спорове в пленарната зала, Цветанов е убеден, че е необходимо да бъде установено поне кой ги е подал и дали са достоверни със съответния заявител.

„Трябва да бъде защитен както този, който ще даде съответния сигнал, така този, който би могъл да бъде омаскарен”, обясни заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ.

Анонимните сигнали бяха критикувани и от АБВ и ПФ, които бламираха Кунева в пленарна зала при гласуването на текстовете. Днес обаче чуждестранните посланици в София излязоха с позиция, в която настояват за решителни законодателни действия за борба с корупцията.

В рамките на три месеца ГЕРБ и други формации са в състояние след обсъждания да достигнат до необходимия обществен консенсус, посочи Цветан Цветанов.
Той не смята, че към този момент се налага свикване на КСНС при президента заради проблема с бежанците: „Към този момент не знам дали най-правилното решение е да се свика КСНС, всички институции работят в пълен синхрон, имат координация на национално, местно ниво и с европейските органи”.

По думите му в момента е необходимо българското правителство и ЕС да се споразумеят за обща политика за бежанския поток.