От ГЕРБ вече имат подкрепата на повече от 100 народни представители за промени в Конституцията (за внасянето на промени в основния закон са нужни 60 подписа).

Това съобщи в парламента ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок.

Под проекта на промени в Конституцията са се подписали депутатите от ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт. На АБВ им трябва още време, от БДЦ също се колебаят.

Засега БСП и ДПС отказват да подкрепят предложените от ГЕРБ промени в основния закон.

Текстовете предвиждат само промени, касаещи Висшия съдебен съвет (ВВС). Предвижда се разделяне на ВСС на две – съдийска и прокурорска колегия, както и засилване на ролята на инспектората. Мотивите да се правят само тези промени в основния закон са, че това е в правомощията на обикновено Народно събрание и други промени биха паднали в Конституционния съд.


"Все още има дефицит в конституционната уредба на съдебната власт. Всички като граждани имаме резерви към съдебната власт. От друга страна, за инвеститорите български и чуждестранни също трябва да има стабилност. За мен е реалистично до края на тази сесия в пленарна зала да се състои първото гласуване, а на следващата – биха се случили нещата", прогнозира председателката на парламента Цецка Цачева по-рано днес пред БНТ.

За приемането на промени в Конституцията са нужни 180 депутати, възможно е това да се случи и с подкрепата на 160 народни представители, но процедурата е много по-дълга.