Управляващите в този момент са обзети от притеснение и страх. Уплашени са по две причини – фактът, че БСП стопява преднината им, а до изборите има само 10 месеца и може и да ги задминем, както и заради референдума – ако той се окаже успешен, това би означавало вот на недоверие и, че това правителство трябва да си ходи. Такова мнение изрази пред bTV социалистът Корнелия Нинова в коментар на най-горещата тема в политическото пространство в последно време – АЕЦ „Белене”.

В подкрепа на изразената от нея позиция Нинова посочи създадената парламентарна комисия „Янев”, която има за цел да се бори с корупцията по високите етажи и чиято първа задача станаха „разследвания” в сферата на енергетиката. Председателят на новото звено в НС Яне Янев дори замеси пряко името на Корнелия Нинова в тайни сделки и преговори за втората централа, водени с високопоставени руски политици.

„Яне Янев е лъжец и манипулатор! Ще го разоблича, защото такива хора трябва да стоят в ъгъла. Не ги познавам цитираните руски господа - Шматко и Кириенко, не съм се занимавала никога с енергетика”, заяви червеният депутат и посочи, че Янев дори не се бил запознал с документите, по които я обвинява.

Нинова, подобно на колежката си Мая Манолова и социалистите като цяло, смята, че лидерът на РЗС „изпълнява чужда воля – тази на ГЕРБ и правителството”, именно заради страха им от падане на рейтинга и евентуален успех на референдума за „Белене”.

„Тоест комисията на Янев е политическа пушилка в навечерието на изборите, тя им служи за политическо говорене, нищо друго”, посочи още Корнелия Нинова.

Освен обвиненията на Яне Янев, тя отхвърли и по-стари нападки срещу нея – че по време на управлението на Иван Костов работела в ръководството на предприятие, приватизирано от СДС, а след това станала член на БСП. „Не съм имала отношение към политиката на сините тогава, просто си вършех работата – не съм била безработна, така да го кажем”, коментира депутатът.