Решихме да проведем още едни консултации с четири партии през тази седмица. Това са Реформаторският блок, БСП, АБВ и Патриотичният фронт. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след национално съвещание на партийните структури.

„На първо място това са реформаторите. Това са нашите партньори, независимо от проблемите, които има там”, коментира той.

„Аз съм твърдо за единство на Реформаторския блок и сме длъжни с тях да се разберем още повече, че техните лидери заявиха, че над 90% ни съвпадат програмите. Тогава не виждам някакви различия. Да не говорим по тема съдебна система, енергетика – там имаме общи виждания”, каза още Бойко Борисов и добави, че на досегашните преговори екипа на ГЕРБ се е справил много добре.

Той каза, че ще включат експерти в консултациите. „След реформаторите са БСП, патриотите и АБВ. Това е предложение на преговорния екип”, съобщи той.

„Другия понеделник в 11.00 часа ги събирам пак, когато до голяма степен имаме изчистено с кой можем да управляваме и вече в 14.00 сме в парламента, така че дотогава поне за партията трябва да имаме изчистена концепция – дали ще предложа правителство на малцинство”, допълни Борисов.

„Явно е, че само с ГЕРБ не може да стане, защото тогава само подкрепа на ДПС ще имаме, което е неприемливо. Разбира се, не мога да говоря от името на другите партии”, посочи лидерът на ГЕРБ.

На въпрос дали ще има министерски кресла за партиите, които се съгласят да влязат в коалиция, Борисов заяви, че това ще бъде обсъдено на лидерска среща. „Когато по програмите и детайлите постигнат консенсус и вече като седнем с лидерите ще кажем кой министър, кой заместник-министър, кой областен. Всички сега малко популистко говорят, че никой не говорел за позиция. Те хората правят позицията, стига популизъм”, обясни той.

Изборите са краен вариант

По думите му изборите са краен вариант. „Политическите партии сме длъжни да намерим решение на проблемите и да излезем от кризата”, добави Борисов.

„Мнозинството хора в България си мислят, че изборите са почти неизбежни, защото ако има нещо по-лошо от правителство на всяка цена, това е правителство без принципи. За съжаление БСП, СДС, НДСВ заминаха в историята именно поради погазване на принципи”, заяви той.

„Народът ни зададе уравнение, което дори математиците не могат да решат”, коментира Борисов и допълни, че политическите партии са длъжни да намерят решение. „Държавата е важна, но тя трябва да се управлява от стабилно, принципно правителство”, добави той.

„Гледаме отговорно. Не е честно през няколко месеца на Плевнелиев да му се вменява да прави служебно правителство и да носи отговорността на партиите и след това всеки да се упражнява чие е служебното правителство, затова партиите сме длъжни да излезем от кризата и да намерим решение”, каза още Борисов.

„Ще присъствам на преговори тогава, когато има подготвено коалиционно споразумение, ако има детайли по него или компромис, който преговорния екип не е готов или оторизиран да направи”, заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов с група свещеници, дошли да го молят за помощ около еврофондовете
Снимка: БГНЕС

Голямата коалиция е малка коалиция

„Това, което за Европа е голяма коалиция, за България е малка. В случая между втората и третата е един депутат разлика. Ако БСП имаше 60 – 70 депутата, тогава може би нямаше да ми оставите възможност да маневрирам”, отговори той на въпрос за голяма коалиция между ГЕРБ и БСП.

„Щеше да е нарисувана тази коалиция и никой нямаше да ни позволи от избирателите да не го направим. За съжаление, те паднаха толкова много, че вече това не е голямо. Заедно БСП и ГЕРБ имат 123, без Киро Добрев и Кадиев – 121. Още първият ден коалицията става невъзможна”, добави Борисов.

Попитан дали очаква БСП да проявят разум и национална отговорност и да подкрепят Борисов обясни, че не може да говори от името на другите партии. „Факт е, че втората и третата партия са толкова слаби и по-ниско от резултатите на ГЕРБ, че мандат извън ГЕРБ много трудно би се реализирал”, смята той.

„Би могло трета партия да го реализира, ако могат да се съберат по някакъв начин. Има го, но нека да положим всички усилия дали ще можем да направим правителство, което все пак да се крепи на морални принципи”, каза още Бойко Борисов.

Миналата седмица преговорният екип на ГЕРБ проведе срещи за бъдещото управление на страната с всички партии в новия парламент. Общи позиции по голяма част от темите от ГЕРБ откриха с Патриотичния фронт и АБВ. Съвпадат позициите и с Реформаторския блок, но от ГЕРБ бяха притеснени, че нямат гаранции за стабилността на политическото обединение.

Посочените вече обмислят

Партиите в ляво и дясно вече започнаха да обмислят своите стратегии. Минути след края на заседанието на ГЕРБ, на „Раковски” 134 заседаваха депутатите от Реформаторския блок, които потвърдиха своето единство и участието си в по-нататъшни разговори за сформиране на кабинет.

Реформаторите обявиха, че са обсъждали политически въпроси, а не персонални назначения. „Очакваме покана от ГЕРБ, разбира се че ще се отзовем, казали сме го още миналата седмица”, каза председателят на ДСБ Радан Кънев.

„Нека да видим поканата, да видим какви са възможностите за всеки един от нас и ще го направим по най-добрия начин”, допълни и лидерът на ДБГ Меглена Кунева.

Патриотичният фронт също отива на разговори с надеждата, че на втората среща ще бъдат чути и техните идеи, някои от които били радикални. „Така че тепърва предстоят по тежката част от разговорите, първата част миналата седмица беше запознаване с приоритетие на ГЕРБ”, обясни Красимир Каракачанов.

От АБВ обявиха, че се надяват вторите преговори да не приличат на първите, които напомняли попълване на лексикон. „Пред ГЕРБ има две възможности - или голяма коалиция ГЕРБ-БСП, която и ние бихме подкрепили, или да се формира дясно центристка коалиция”, заяви Ивайло Калфин.

Днес повечето партии, продължаващи преговорите, заявиха, че са оптимисти за изхода от консултациите. Засега само от БСП предпочетоха да запазят мълчание. Те ще говорят едва утре, след заседанието на изпълнителното бюро.