Свидетели на негласна коалиция между ГЕРБ, президента и ДПС, към която се присламчват и други политически сили. Тази коалиция е неофициална, израз е на задкулисието и сделка за икономически и политически сметки на гърба на хората. Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Седмица, след като сдаде властта в БСП, той уважи 20-ия събор на Столетницата на Бузлуджа.

"За годините, в които управлявахме, сме направили много повече за България от всяка друга партия, която е била на власт и искам да убедите хората с фактите, цифрите и реалните промени, които са се случили в живота им", призова Станишев партийния актив на "Бузлуджа" .

Президентът на ПЕС заяви, че за последната година правителството е направило за обикновените българи в пъти повече, отколкото правителството на ГЕРБ и подчерта, че БСП се гордее с това, че е извела страната от състояние на "полудиктатурна мизерия".

"Убеден съм, че на 5 октомври всички ние ще докажем, че левицата сме силни и даваме шанс на страната", категоричен бе Станишев. В същото време той подчерта, че "няма как да се бориш с монополите, ако хората които защитаваш не отидат да гласуват. Няма как да ограничаваш произвола на банките, ако потребителите смятат това за наша битка”.

С такава подкрепа – толкова

В този парламент, в който нямаше мнозинство, направихме така, че да изпълним голяма част от ангажиментите. Не успяхме да превърнем това в дългосрочна стратегия – със 120 мандата дотук. Това каза пред bTV председателят на БСП Михаил Миков.

„България е разделена от прехода, в който капиталът трупаше, а трудът оцеляваше. Разделена в поколенията, в различните линии. За това БСП има големия дълг да обедини българските граждани, под знамето на лявата идея и интересите на българските граждани”, подчерта пред множеството Миков.

По отношение на собственото му избиране, на „Бузлуджа” нямаше единно мнение. Едни симпатизанти го определиха като „един от най-добрите хора”, според други, шефът на парламента е оглавил партията по същия начин, по който Росен Плевнелиев е оглавил държавата – за да „слуша” определени кръгове.

Междувременно, дългоочакваният събор на левицата беше удавен от проливен дъжд и мъгла, които силно затрудниха заснемането му от въздуха. Атмосферните условия обаче не попречиха на търговците да направят оборот от партийна литература, сувенири, кебапчета, картофки и бира.

БСП очаква 50 000 души да дойдат със 750 автобуса и по-леки превозни средства.