След 6-часови преговори в Народното събрание в неделя ГЕРБ и Реформаторският блок постигнаха съгласие по обща декларация за ключовите приоритети за бъдещото управление на страната.

Разговорите бяха фокусирани основно върху т. нар. програмна декларация, в която да се опишат приоритетите на новата власт. Разпределение на министерски постове не беше обсъдено.

„Предложената от нас програмна декларация беше обект на няколкочасови преговори и консултации. Искам със задоволство да съобщя, че имаме общ документ, който единява волята, целите принципите на ГЕРБ и Реформаторския блок”, заяви представителят на ГЕРБ Томислав Дончев.

„Документът ще бъде окончателно приет в понеделник сутринта, след което ще бъде представен на колегите от Патриотичния фронт и АБВ в опит да се търси по-широка подкрепа”, заяви Дончев и обеща текстът да бъде публикуван в публичното пространство след окончателната му редакция.

„С програмната декларация за ключовите приоритети сме приключили този кръг от преговорите”, заяви след срещата председателят на ДБГ Меглена Кунева. Тя уточни, че в декларацията са изброени 20 приоритета за стабилно управление, сред които Външна политика, Правосъдие, Икономика и растеж, Еврофондове, Обществени поръчки, Електронно управление, Образование и наука, Социална политика, Транспорт и инфраструктура, Регионална политика, Превенция и контрол на злоупотребите с обществени поръчки, Култура и духовност, Подобряване на публичната среда, Отбрана.

„Следващата стъпка ще бъде коалиционно споразумение. От тук нататък е необходимо да се обсъдят предложенията на РБ за структурата и състава на правителството и за секторите, в които имат готовност да поемат отговорност. Остава да обсъдим тези предложения на РБ и преговорите ще продължат. Часовникът от тук нататък цъка безмилостно", подчерта Дончев.

„Предложението Радан Кънев да поеме премиерския пост не е било предмет на обсъждане. Концентрирахме се върху програмната декларация – до вторник на обяд ще бъдем готови с декларацията. Дава ни достатъчно сигурност за стабилно управление”, заяви Кунева.

„Когато има програма, ще се намерят и хора. Докато все още програмата не е станала факт, не се задвижва следващия кръг на преговорите. Тази програма е възможно най-доброто, което можем да постигнем”, коментира единият от лидерите на Реформаторския блок.

Преди началото на преговорите бяха обявени три варианта за бъдещо управление, изпратени от ГЕРБ на РБ. Според един от тях ГЕРБ може да предложи на лидера на ДСБ Радан Кънев премиерския пост. Другите два предвиждат предсрочни избори или Бойко Борисов да седне на министър-председателския стол.

Преди Дончев да съобщи за склонността на партията си да подкрепи Радан Кънев за премиер, лидерът на ДСБ заяви за bTV, че „меко казано не е възхитен” от предложенията на ГЕРБ по обсъжданата програма. Румяна Бъчварова пък изрази опасения, че преговорите между политическите сили са се проточили твърде дълго. Представителите на Реформаторския блок бяха лаконични на влизане в парламента, където се провежда поредният кръг консултации за съставяне на нов кабинет.

На влизане за дебатите в стаята на ГЕРБ в НС Меглена Кунева, че в момента се обсъжда само програмата за съвместно управление. От Блока уточниха, че персоналните министерски постове са третият етап от преговорите.

В петък Бойко Борисов обяви, че в понеделник би трябвало вече да се обсъждат конкретни министерски кресла. Тогава той не беше оптимист, че заедно с "реформаторите" ще успеят да се разберат за съвместно управление.