Ако БСП си изпълни предизборната платформа, за една година ще са нужни 4 190 000 000 лв. Това изчислиха на пресконференция в централата на ГЕРБ бившите министри Томислав Дончев, Владислав Горанов и Делян Добрев.

Добрев допълни, че към тази сума не са включили около 45 млрд. лв., които ще са нужни за заложения в платформата на социалистите "голям енергиен шлем" - АЕЦ "Белене", седми блок на АЕЦ "Козлодуй", "Южен поток" и "Бургас - Александруполис".

Владислав Горанов запита откъде ще дойдат парите за изпълнението на програмата: „Отиваме към данъците и една подобна сума отива към увеличение на данък добавена стойност от 20 на 30%. Данък на физическите лица и корпоративният данък трябва да бъдат увеличени и тогава евентуални могат да достигнат тази сума”.

„Програмата на БСП ще е скъпа за всички, коментира Дончев и призова социалистите да променят платформата си.

Той коментира идеята за увеличаване на населението на България на 8 млн. души: „Това значи населението да се увеличи с над 800 000 души. За това е необходим период от 50 години. Пропускам презумпцията, че левицата планира 50-годишен мандат. Не знам с какви стимули ще бъде постигната, но това значи жените във фертилна възраст да бъдат изведени от икономиката и да се занимават само с възпроизводство, което би имало негативен ефект за икономиката”.